Vrank en vrije Open VLD'er: "Ik geloof niet in N-VA"

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD), die zich eerder al kritisch uitliet over staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA), laat zich andermaal kritisch uit over de N-VA. Nochtans zit haar partij in een coalitie met die partij, zowel op Vlaams als op federaal niveau.

"Op economisch vlak vertonen onze partijen veel gelijkenissen. Maar ik heb het lastig met hun mensbeeld. Dat geef ik eerlijk toe", zegt Van Volcem in "De Zondag". "Je kan een integratieverhaal ook opbouwen op basis van rechten en plichten zonder mensen te schofferen."

Mercedes Van Volcem heeft zich wel vaker kritisch opgesteld tegenover de N-VA. "Wij mogen ons toch verzetten en pleiten voor menselijkheid in het beleid? Wij moeten niet toekijken als schoothondjes. Dat zou het slechtste zijn wat we kunnen doen. (...) Ik geloof niet in N-VA. Soms kun je sympathie hebben voor een andere partij. Maar dat heb ik niet voor die partij."

Francken spreekt over het opkuisen van mensen. Ik heb het daar echt moeilijk mee. Dat wringt bij mij

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) in De Zondag

Eerder vroeg Mercedes Van Volcem al het ontslag van staatssecretaris Theo Francken en van Vlaams minister Liesbeth Homans. "Ik vind dat zij te veel polariseert. Ik kan me voorstellen dat dat een strategie is van haar partij. Maar een minister, en zeker een minister van Integratie, hoort het samenleven te promoten. Een polariserend discours werkt integratie tegen. Ik zou zelfs zeggen dat het voor een stuk radicalisering in de hand werkt. Beleidsmakers hebben een grote verantwoordelijkheid op dat vlak."

"Idem voor Theo Francken. Hij gaat te vaak over de schreef. Hoe kan je als minister geloofwaardig zijn als je woorden indruisen tegen je beleid? Francken spreekt over het opkuisen van mensen. Ik heb het daar echt moeilijk mee. Dat wringt bij mij."

Meest gelezen