SPD bezorgt Merkel kleine opdoffer in Nedersaksen, AFD breekt niet door

De sociaaldemocratische SPD heeft de deelstaatverkiezingen van in Nedersaksen gewonnen. Dat is een opsteker voor de centrumlinkse partij, die er tot dusver een ellendig electoraal jaar op heeft zitten. Het is meteen ook slecht nieuws voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel, die zich opmaakt om volgende week federaal formatieoverleg aan te snijden.

De partij van Merkel verliest ruim twee procent en zat de voorbije vier jaar sowieso in de oppositie tegen de groenrode deelstaatregering, maar de verwijzing naar de tweede plaats zal toch pijn doen. De SPD dankt de zege aan de populariteit van haar plaatselijke premier, Stephan Weil. In 2013 haalden de sociaaldemocraten een kleine vijf procent minder (32,6).

De SPD haalde het met 37 procent van de stemmen van de CDU, die op 33,6 procent afklopt, aldus ARD. Het uiterst rechtse Alternative für Deutschland (AFD) haalde met ruim een procent overschot de kiesdrempel van 5 procent en ziet zich aldus vertegenwoordigd in een veertiende deelstaatparlement. Het AFP had, gesterkt door zijn resultaat in de federale verkiezingen van september, wel gehoopt op minstens tien procent. Voor de CDU is het het slechtste resultaat in Nedersaksen sinds 1959.

Behalve de CDU incasseerden ook Die Grünen, Die Linke en de neoliberale FDP klappen. De Groenen, coalitiepartners van de SPD, zakken van 13,7 procent in 2013 naar amper 8,7 procent zondag. De FDP, traditionele partner van de CDU, blijft steken op 7,5, een verlies van 2,4 procent tegenover vier jaar geleden.

Die Linke, zoals de naam doet vermoeden links georiënteerd, raakte net niet boven de kiesdrempel van vijf procent en blijft met lege handen over.

Uitslagen 22.20 uur (ARD)

  • SPD: 37,0 (+4,4)
  • CDU: 33,6 (-2,4)
  • Grüne: 8,7 (-5,0)
  • FDP: 7,5 (-2,4)
  • AFD: 6,2 (+6,2)
  • Linke: 4,6 (+1,5)
  • Andere partijen: 2,4 (-2,3)

Meest gelezen