Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Stembureaus open in Oostenrijk

Oostenrijk kiest een nieuw parlement. De conservatieven liggen voorop in de peilingen, maar ook uiterst-rechts doet het goed.

Om 6 uur vanmorgen zijn de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen in Oostenrijk. De kiezers hebben tot 17 uur om hun stem uit te brengen, en snel daarna zullen we al een eerste prognose krijgen van de uitslag.

De peilingen beloven winst voor de conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz. De sociaal-democraten van SPÖ zouden als tweede uit de bus komen. De verwachtingen zijn ook hooggespannen voor de uiterst-rechtse FPÖ, met dank aan het vluchtelingendebat.

Sebastian Kurz is de nieuwe ster

De jonge Sebastian Kurz, pas 31 en leider van de conservatieven, doet het goed bij jonge kiezers. Hij zou met zijn rechtse standpunten veel kiezers proberen weg te halen bij uiterst-rechts. Afwachten of dat lukt: heel wat kiezers zouden zelfs vandaag op verkiezingsdag nog niet weten op wie ze nu uiteindelijk zullen stemmen.

Het is ook nog niet echt zeker of we vanavond al weten wie gewonnen heeft. Er zijn honderdduizenden kiezers die hun stem per brief uitbrengen, en die briefstemmen worden pas morgen of zelfs donderdag geteld. Als de grote partijen straks dicht bij mekaar blijken te liggen, dan kunnen de briefstemmen de doorslag geven.

Meest gelezen