AFP or licensors

Tillerson over Noord-Koreaanse crisis: "Diplomatieke inspanningen gaan door tot eerste bom valt"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de opdracht gegeven een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict met Noord-Korea. "De diplomatieke inspanningen gaan door tot de eerste bom valt", stelde Tillerson in een interview met CNN. Nochtans had Trump eerder gesuggereerd dat onderhandelingen met Pyongyang "tijdverlies" waren. 

Eind september was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson in Peking, om er het Noord-Koreaanse kernprogramma te bespreken met zijn Chinese evenknie Wang Yi en president Xi Jinping. Vanuit Peking liet Tillerson toen weten dat de VS in direct contact staat met Noord-Korea en leider Kim Jong-un tot gesprekken probeert te bewegen.

Kort daarop twitterde president Trump echter dat Tillerson "zijn tijd verspilt door te proberen te onderhandelen met Little Rocket Man", verwijzend naar Kim Jong-un. "Spaar je energie Rex, we zullen doen wat moet gedaan worden!", schreef de president nog.

Geconfronteerd met de vraag of dergelijke tweets zijn gezag niet ondermijnen, antwoordde Tillerson vandaag op CNN dat Trump "een aantal mensen wil motiveren tot actie, in het bijzonder het Noord-Koreaanse regime". De president wil duidelijk maken aan Kim Jong-un dat hij militaire opties op tafel heeft liggen, aldus Tillerson. 

"Maar de president heeft ook duidelijk gemaakt aan mij dat hij de Noord-Koreaanse crisis op een diplomatieke manier wil oplossen", stelde Tillerson verder. "Hij wil geen oorlog met Noord-Korea." Trump zou zijn Buitenlandminister de opdracht gegeven hebben om zijn diplomatieke inspanningen verder te zetten. "En zoals ik ook aan anderen gezegd heb: die diplomatieke inspanningen gaan door tot de eerste bom valt", verzekerde Tillerson. 

Bekijk hieronder het fragment uit het interview op CNN:

Meest gelezen