Welke verhalen hebt u gemist toen u dit weekend van de zon genoot?

Wereldleiders die boos reageren omdat Washington de nucleaire deal met Iran niet wil herbevestigen, de val van IS-hoofdstad Raqqa die nu wel erg dichtbij is, een bloedige aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, actrice Hilde Van Mieghem over een mogelijke actie om Vlaamse Harvey Weinsteins aan te klagen en natuurlijk het uitzonderlijk warme weer. 

 

Dit weekend konden deze nieuwsverhalen u triest, boos of blij maken. 

1. Wereld keurt Trumps Iran-plan af

Op Israël na vindt zowat heel de wereld dat de Amerikaanse president Donald Trump roekeloos is door de atoomdeal met Iran te ondermijnen.  De meeste landen wijzen erop dat je een internationaal akkoord niet op je eentje kunt veranderen. 

Europese Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini wijst erop dat Trump deze internationale afspraak niet zomaar in zijn eentje kan ondermijnen.

2. Eindstrijd om Syrische stad Raqqa is ingezet

Terreurgroep IS is Raqqa bijna kwijt, de hoofdstad van het kalifaat. De internationale coalitie onder leiding van de VS meldt dat zich de voorbije 24 uur een honderdtal IS-strijders hebben overgegeven. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de laatste Syrische jihadisten die zich nog in Raqqa bevonden uit de stad zijn weggebracht. Buitenlandse strijders verschansen zich wel nog altijd in het voormalige IS-bolwerk.

Hoe dan ook verwacht de internationale coalitie de komende dagen nog moeilijke gevechten in Raqqa, zegt de Amerikaanse kolonel Ryan Dillon. Hij doet geen voorspellingen over wanneer IS volledig verjaagd zal zijn uit de stad. Wel maakte hij bekend dat de stad voor 85 procent is bevrijd.

3. Dodental na zware bomaanslag in Mogadishu blijft oplopen: 231 doden

De Somalische hoofdstad Mogadishu heeft gisteren de zwaarste aanslag ooit te verduren gekregen. Er zijn al 231 doden en 275 gewonden geteld.

Een vrachtwagen vol explosieven ontplofte op een van de drukste kruispunten van de stad, toen veiligheidsdiensten het verdachte voertuig aan het wegtakelen waren. Het doelwit was vermoedelijk een hotel in de buurt dat vooral bezocht wordt door regeringsmedewerkers, journalisten en uit het buitenland teruggekeerde Somaliërs. Twee uur later ontplofte nog een tweede bom in het het oude stadscentrum.

AFP or licensors

4. Hilde Van Mieghem over seksuele intimidatie: "Ook bij ons broeit iets om het naar buiten te brengen"

Hollywood is in de ban van het schandaal rond filmbons Harvey Weinstein, die heel wat jonge actrices aangerand heeft. Ook bij ons bestaan zulke verhalen, zegt actrice en regisseur Hilde Van Mieghem.

"Ik kan alleen maar zeggen dat hier de laatste dagen een soort onderhuidse actie bezig is om iets te doen", zegt Van Mieghem in "Alleen Elvis blijft bestaan", op Canvas. Zwijgen is ongezond, maar tegelijk begrijpt ze ook waarom er gezwegen werd en wordt. "Het is héél delicaat om er iets over te zeggen."

5. Door zomers weer meer dan 200.000 dagtoeristen aan onze kust

We sluiten af met wat goed nieuws: het was dit weekend uitzonderlijk warm en zonnig. Velen onder u zijn naar de kust getrokken. Goed voor u, maar ook goed voor de toeristische sector aan de kust

Wie het te warm kreeg, kon in Oostende en Blankenberge in het frisse zeewater plonzen. Daar werden redders ingezet om over uw veiligheid te waken, hoewel niet iedereen daarover tevreden was.

Wie het zeewater al te koud vond, heeft misschien geopteerd voor een maritieme maaltijd, tomaat garnaal bijvoorbeeld. Deze hongerige magen konden  profiteren van een meevaller: de prijzen voor de grijze garnaal zijn in vijf weken tijd met 40 procent gezakt.  

BELGA/DESPLENTER

Meest gelezen