Video player inladen...
Twitter

Dodental na zware bomaanslag in Mogadishu blijft oplopen: 276 doden

Bij een zware bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn 276 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de minister van Informatie van het Oost-Afrikaanse land. Er vielen ook honderden gewonden. Het gaat om de zwaarste aanslag ooit in het Afrikaanse land. De meeste slachtoffers zijn burgers.

Een vrachtwagen vol explosieven ontplofte gisteren op een van de drukste kruispunten van de stad, toen veiligheidsdiensten het verdachte voertuig aan het wegtakelen waren. Het doelwit was vermoedelijk een hotel in de buurt, dat vooral bezocht wordt door regeringsmedewerkers, journalisten en uit het buitenland teruggekeerde Somaliërs. Twee uur later ontplofte nog een tweede bom in het het oude stadscentrum.

Auto's en gebouwen in de omgeving van de eerste explosie werden compleet vernield of beschadigd. Reddingswerkers hebben de hele nacht gezocht naar overlevenden onder het puin, maar velen van hen zijn later in het ziekenhuis bezweken aan hun verwondingen.

In totaal zijn zeker 276 mensen om het leven gekomen, melden verschillende media op basis een Somalische senator.  De hulpdiensten zijn nog druk bezig met de identificatie van de dodelijke slachtoffers. Honderden mensen zijn gewond geraakt bij de zware aanslag. Velen van hen zijn zwaar verminkt en vechten nog voor hun leven.

Ik heb nog nooit zoiets gezien, het aantal doden is nog onduidelijk

Video player inladen...

Aardbeving

Op de sociale media zijn verschillende filmpjes verschenen van de nasleep van de eerste ontploffing. Daarop is een gigantische zwarte rookpluim te zien. Volgens inwoners van de Somalische hoofdstad was het de luidste knal die ze ooit gehoord hebben. Ooggetuigen zegden dat ze eerst dachten dat er een aardbeving aan de gang was, zo zwaar was de schok.

Al-Shabaab

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed noemt de aanslag een "nationale ramp". Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en zijn landgenoten opgeroepen om bloed te doneren voor de vele gewonden. 

Ook eerste-minister Hassan Ali Khaire heeft de aanslag scherp veroordeeld.  "Ze geven niets om het leven van het Somalische volk, moeders, vaders en kinderen", stelde hij. "Ze hebben de dichtst bevolkte wijk van Mogadishu geviseerd en enkel burgers gedood." 

De aanslag is voorlopig niet opgeëist, maar volgens de Somalische minister van Informatie Abdirahman Yarisow zit de radicaal-islamitische al-Shabaab achter de aanval. De aan Al Qaeda verbonden organisatie strijdt voor de oprichting van een islamitische staat in Somalië en pleegt regelmatig aanslagen."Het is een trieste dag", verklaarde Yarisow via de radio. "Dit is hoe genadeloos en brutaal ze zijn. We moeten ons verenigen tegen hen." 

Meest gelezen