"Een webmaster is als een boer: Hij weet hoe moeilijk het is om land te irrigeren na 28 dagen droogte"

De oudste sociaalnetwerksite van Iran, Cloob, houdt er na 12 jaar mee op. De site moest jarenlang opboksen tegen censuur en werd meermaals stilgelegd door de overheid. "Maar nu is de energie en het enthousiasme van mijn medewerkers op", zegt de oprichter.

Cloob is de oudste sociaalnetwerksite in Iran. Twaalf jaar geleden werd hij opgericht als antwoord op Facebook en het intussen teloorgegane Orkut van Google. Cloob was ook lange tijd het populairste sociale internetplatform in Iran. Op zijn hoogtepunt telde het 2 miljoen gebruikers.

Maar Cloob moest ook voortdurend opboksen tegen censuur. Foto's van vrouwen zonder hoofddoek of gevoelige politieke commentaren verschenen soms tegen de regels in online, en dus werd de site tot drie maal toe offline gehaald door het regime.

De laatste keer lag hij zelfs zowat een maand lang plat. Te lang om hem nog nieuw leven in te blazen, zo blijkt nu.

"Net als een boer weet ook een webmaster hoe moeilijk het is om land te irrigeren na 28 dagen droogte", concludeert oprichter Mohammad Javad Shakouri Moghadam. Zijn medewerkers zijn de tegenwerking moe, zegt hij nog. "Ze zijn hun energie en enthousiasme kwijt."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Wat ook al niet helpt om het vol te houden, is dat Instagram en Telegram -in tegenstelling tot Facebook en Twitter- wél zijn toegelaten in Iran. De concurrentie met die sociale media kan Cloob niet aan. Zot telt berichtjesdienst Telegram liefst 25 miljoen gebruikers, wat het tot het populairste sociale medium in het land maakt. De overheid zegt dat het geen populaire online diensten kan bannen zolang er geen lokaal alternatief voor bestaat. 

Bij zijn herverkiezing in mei van dit jaar heeft president Hassan Rouhani aangekondigd om de censuur te versoepelen en de toegang tot het internet te vergemakkelijken. Zijn minister van Communicatie beloofde de Twitterban op te heffen, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

Meest gelezen