Videospeler inladen...

"Richter hoort thuis in hetzelfde rijtje kunstenaars als Picasso, Van Gogh, Mondriaan en Pollock"

In het SMAK in Gent opent zaterdag een overzichtstentoonstelling van Gerhard Richter. In "Van Gils & Gasten" legt artistiek directeur Philippe Van Cauteren uit waarom de Duitse kunstenaar zo belangrijk is.

"Gerhard Richter | Over schilderen": dat is de titel van de expo die van 21 oktober tot en met 18 februari in het SMAK in Gent loopt. Het is de eerste solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar in ons land sinds 1976 en is absoluut niet te missen, zegt artistiek directeur Philippe Van Cauteren vanavond in "Van Gils & Gasten" op Eén.

"We kennen allemaal Picasso, Van Gogh, Mondriaan en Pollock", zegt hij. "Wel, voeg Richter gerust aan die rij van grote kunstenaars der aarde toe. Zoals je sommige boeken niet uit de literatuur kan wegdenken of sommige toneelstukken niet uit de theaterwereld kan wegdenken, is Richter een bouwsteen van de kunstgeschiedenis van de 2e helft van de 20e eeuw en de aanzet van de 21e eeuw."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Richter is geboren in Dresden in 1932. Aanvankelijk is hij sterk door het sociaal realisme beïnvloed. Kunst ten dienste van het systeem, van het communisme. In de jaren 60 komt hij in Düsseldorf in West-Duitsland terecht. Daar komt hij met Westerse kunstenaars in contact in een omgeving waarin hij vrij kan denken. Hij begint kunst te maken die aanleunt bij de popart van Warhol. De hele kunstgeschiedenis is in zijn werk gereflecteerd."

Al in de jaren 60 vroeg Richter zich af wat een beeld, een schilderij of een foto is

"Het werk van Richter beweegt voortdurend tussen figuratie en abstractie, tussen dingen die we herkennen en benoemen en dingen die misschien iets verder van ons af staan, maar die een verhaal over schilderkunst wertellen. Al in de jaren 60 vroeg Richter zich af wat een beeld, een schilderij of een foto is. Vandaar dat hij schilderijen heeft gemaakt die erg fotorealistisch zijn."

De naam van de expo is niet toevallig gekozen. "Je kan "Over schilderen" op 2 manieren interpreteren. Het kan gaan over de inhoud van schilderen, maar ook letterlijk over het feit dat een schilderij de ene laag verf over de andere is. Het SMAK biedt iedereen de unieke gelegenheid het oeuvre van Richter te ontdekken met werken van 1963 tot 2017. Dat is eenmalig."

Meest gelezen