Videospeler inladen...

#MeToo: mensen getuigen massaal over seksuele intimidatie

Het lijkt wel alsof het schandaal rond filmproducent Harvey Weinstein de hele wereld wakker heeft geschud. Op sociale media wordt de hashtag #MeToo momenteel erg vaak gebruikt door mensen die zelf het slachtoffer werden van seksuele intimidatie. 

In Hollywoord blijft het klachten regenen aan het adres van Harvey Weinstein. Tot voor kort stond hij bekend als een van de meest succesvolle Amerikaanse producers. Nu denken we vooral nog aan een man die zich 30 jaar lang schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. 

2015 Los Angeles Times

Het zijn vooral jonge Amerikaanse actrices die de laatste dagen met hun persoonlijk verhaal naar buiten zijn gekomen. Maar het probleem beperkt zich jammer genoeg niet louter tot de filmindustrie. Dat besefte ook de Amerikaanse actrice Alyssa Milano. Via Twitter vroeg ze iedereen om voortaan de hastag #MeToo te gebruiken. Op die manier hoopt ze te laten zien dat seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting enorm wijdverspreid zijn. 

Helaas heeft de actrice daar gelijk in gekregen. Op een paar uur tijd werd de oproep al tienduizenden keren gedeeld. Ondertussen verschijnt er om de 4 seconden een tweet met de hastag #MeToo. De massale reacties moeten duidelijk maken dat het probleem geworteld is in alle takken van de maatschappij. Ook in Nederland en België wordt de hashtag druk gebruikt door vrouwen (en soms ook mannen) die niet langer willen zwijgen: 

De Nederlandse schrijfster Anke Laterveer lanceerde eerder al een soortgelijke hashtag in Nederland. Met #zeghet riep ook zij iedereen op om met zijn of haar verhaal naar buiten te komen. Volgens Laterveer zijn bijna alle vrouwen ooit aangerand of zelfs verkracht. Maar erover praten blijft taboe. 

Meest gelezen