AFP or licensors

Belg in Ierland: "Zolang er elektriciteit is, kunnen we van thuis uit werken"

Het orkaanseizoen treft niet alleen Amerika maar zoekt de grenzen van Europa op. Rond de middag zoekt orkaan Ophelia het zuidwesten van Ierland op. Iedereen wordt er aangeraden binnen te blijven. Wie niet de straat op moet, kan beter thuis blijven. Ook Vlamingen die er wonen, hebben de boodschap begrepen.  

Bussen rijden niet uit. Treinen rijden in beperkte mate. Iedereen wordt aangeraden thuis te blijven, fiets en auto in de garage te laten. Kinderopvang, scholen en universiteiten zijn gesloten in heel Ierland.

De hoofdstad Dublin zal wellicht maar in de marge hinder ondervinden van de orkaan. Toch staan ook daar alle voorzorgsmaatregelen op scherp. Joris Somers werkt aan de universiteit van Dublin, aan de faculteit Diergeneeskunde.

"Vandaag kan ik niet gaan werken, maar zolang we elektriciteit hebben, kan ik van thuis uit werken via internet. De routineconsultaties zijn allemaal afgelast. Deze ochtend heb ik de dieren die in de dierenkliniek verblijven nog verzorgd. Nu is de dierenkliniek enkel nog open voor noodgevallen."

Dagje vrij

Ook de Vlaamse Tine Van den Heuvel is klaar voor het wilde weer. Ze woont in Mitchelstows, in het zuiden van Ierland, waar de orkaan verwacht wordt, en werkt voor Apple.

Vandaag geeft haar werkgever haar een dagje vrij, zoals vele werkgevers trouwens doen. Haar nest is klaar voor overleven. Nog voor alle supermarkten zijn dichtgegaan, heeft ze haar voorraad ingeslagen.

"Omdat de elektriciteit kan uitvallen, heb ik vooraf al eten klaargemaakt. Het hout voor de kachel ligt klaar. " Rond zeven uur vanavond mag iedereen weer uit zijn cocoon komen en zal blijken welke schade Ophelia heeft aangericht in Ierland.   

Meest gelezen