Videospeler inladen...

Jonge vrouw die naar Syrië wilde vertrekken: schuldig aan terrorisme, maar geen straf

Een jonge vrouw, die haar vriend achterna wilde reizen naar Syrië, is schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Toch krijgt de vrouw daar geen straf voor. De rechtbank in Gent vindt het vooral belangrijk dat ze goed begeleid en opgevolgd wordt, zodat ze zich niet opnieuw laat beïnvloeden. 

De vrouw werd geboren in Syrië, maar groeide op in ons land. In mei 2015  werd de - toen 18-jarige - vrouw op de luchthaven van Zaventem tegengehouden. Ze wilde een Syriëstrijder achterna reizen, die het jaar voordien naar Syrië afgereisd was om voor IS te strijden. 

Advocaat: "Ze ging voor de liefde"

Volgens haar advocaat volgde de vrouw haar hart. "Ze ging voor de liefde en was niet bezig met terroristische activiteiten", pleitte Jaak Haentjens.

Maar de aanklager zag dat anders: "Het was meer dan op zoek gaan naar de liefde. Zij wist dat hij een strijder was bij IS. Elke zelfmoordmissie van een strijder moet idealiter voorafgegaan worden door een huwelijk en ze wou zich als jonge vrouw geven aan het kalifaat. Het bevolken van het kalifaat is een vorm van deelname aan een terroristische groep. We hebben nu enorm veel kinderen van het kalifaat rondlopen. Ze beschouwt iemand die mensen afmaakt en in brand steekt als een held, en daar heb ik een probleem mee."

Rechter: "Verliefdheid is geen vrijgeleide om misdrijven te plegen"

De rechtbank volgde de redenering van het Openbaar Ministerie en veroordeelde de vrouw voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. "Verliefdheid is geen vrijgeleide om misdrijven te plegen. Ze wist welke gruwel er door IS gepleegd werd en het was haar keuze om steun te verlenen", sprak de rechter. 

Het zou de eerste keer zijn dat een vrouw veroordeeld wordt die alleen naar Syrië wilde reizen om daar een gezin te stichten, toch veroordeeld wordt voor terrorisme. "Het is duidelijk dat de vrouw huishoudelijke taken op zich wilde nemen. Betere voeding en lichaamsverzorging, seksuele aangelegenheid, wassen van kledij zou het leven van haar man en IS-strijder gemakkelijker maken. Zo zou hij geholpen worden in zijn fysieke en mentale fitheid voor de jihad."

Een straf krijgt ze niet, de rechtbank vindt het belangrijker dat de vrouw goed begeleid en opgevolgd wordt. Haar vriend, die eerder al bij verstek tot vijf jaar werd veroordeeld, zou intussen in Syrië omgekomen zijn.

Meest gelezen