Woody Allen moet "triest voor Weinstein"-uitspraak snel nuanceren

De Amerikaanse regisseur Woody Allen heeft zijn uitspraken over het schandaal rond Harvey Weinstein snel moeten nuanceren en verduidelijken nadat hij er veel kritiek op gekregen had. Zaterdag noemde Allen de situatie nog "triest" voor Weinstein en waarschuwde hij voor een heksenjacht, zondag werd het dat "Weinstein een trieste, zieke man" is.

Het was de BBC die Allen zondag had laten reageren op het feit dat Weinstein zijn lidmaatschap van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences kwijtgespeeld was. Weinstein was in de jaren 90 de producer van verschillende films van Allen. Allen hoopt op een verbetering van de situatie, maar waarschuwde ook voor een sfeer van heksenjacht.  "Het hele Harvey Weinstein-verhaal is erg triest voor alle betrokkenen, het is tragisch voor de arme vrouwen die betrokken waren, maar het is ook triest voor Harvey dat zijn leven zo verwoest is nu."  

Allen waarschuwde ook voor het risico van een heksenjacht. "Je wil niet dat elke man die op het werk naar een vrouw knipoogt plots een advocaat moet bellen om zich te verdedigen. Dat klopt ook niet." Allen kreeg op sociale media veel kritiek op zijn uitspraken.  

Zondag klonk Allen in een persmededeling die hij liet verspreiden via Variety dan ook heel anders.  "Toen ik zei dat ik het triest vond voor Harvey Weinstein dacht ik dat het duidelijk was dat ik dat zei omdat hij een trieste, zieke man is. Ik was verrast dat dit anders is opgevat. Mocht er nog twijfel over zijn, dan verduidelijkt deze mededeling mijn intentie en mijn gevoelens."  

Allen zelf beschuldigd van misbruik in jaren 90

In  1993 werd Woody Allen er zelf door Mia Farrow van beschuldigd dat hij zijn 7-jarige dochter Dylan Farrow misbruikt zou hebben. Farrow en Allen hebben samen 1 biologische zoon en adopteerden ook nog een dochter en een zoon. Farrow beschuldigde Allen nadat ze uit elkaar gegaan waren. Allen had op dat moment al een relatie met Soon-Yi, een adoptiedochter van Farrow uit haar huwelijk met André Previn. De reputatie van Allen werd flink beschadigd.

Toen was het Harvey Weinstein die hem de reddingsboei toegooide via zijn Miramax Films. In 1994 zegde Weinstein toe om "Bullets over Broadway" te producen.  Weinstein bleef achter "het komische genie" Allen staan. De film werd uiteindelijk voor 7 Oscars genomineerd en Allen zou nog meer films voor Miramax maken, waaronder "Mighty Aphrodite" en "Everyone says I love you".

Hoewel Allen verschillende keren heeft samengewerkt met Weinstein, zegt hij dat hij nooit iets gehoord heeft over misbruik. "Niemand kwam met die horrorverhalen naar mij. Dat zouden ze ook niet doen, want je bent er niet in geïnteresseerd. Het enige waar je in geïnteresseerd bent, is je film maken."

Dylan en Ronan Farrow, de kinderen van Allen, bleven zich negatief uitlaten over hem. In 2014 publiceerde Dylan nog een open brief in The New York Times waarin ze meer in detail ging over het misbruik. Ze veroordeelde toen ook al de filmindustrie. "Iedereen behalve een paar mensen (mijn helden) bleven er blind voor." Allen ontkende zelf met een open brief in The New York Times opnieuw de beschuldigingen.   

Meest gelezen