Apothekers moeten iedereen tot vaccinatie aanzetten

Alle apothekers zullen binnenkort een pin dragen met het opschrift “Ik ben gevaccineerd. U ook?”

Bedoeling is dat ze de mensen die in hun apotheek over de vloer komen, aanspreken en aansporen om zich te laten vaccineren tegen griep en tegen pneumokokken.

"Wij vinden dat nuttig omdat een heleboel mensen uit risicogroepen beter af zouden zijn als ze zich jaarlijks laten vaccineren.” zegt Dirk Vos van het Vlaams Apothekers Netwerk. “Ik denk daarbij vooral aan zwangere vrouwen, mensen ouder dan 65, mensen die een chronische ziekte hebben maar ook mensen die in een serviceflat wonen of daarmee samenwonen. Of mensen die daar op bezoek gaan of veel contact hebben met mensen uit die doelgroepen. Voor sommige mensen is het nuttig dat wij hen uitleggen dat ook andere mensen er baat bij hebben dat ze zich laten vaccineren. "

Bedoeling van deze actie van Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen is dat de vaccinatiegraad bij de bevolking tegen griep en pneumokokken stijgt. Pneumokokken zijn bacterieën die longontsteking veroorzaken. 

"De apothekers willen daarbij het goede voorbeeld geven”, zegt Dirk Vos. Vos heeft niet het idee dat de apothekers met deze actie voor de kar van de farmasector gespannen worden.  “Eigenlijk niet“, zegt Vos, “Wij merken dat er een aantal misverstanden, bezorgdheden en zelfs onterechte vrees is bij bepaalde mensen.  Wij willen een bijkomend communicatiekanaal zijn. Wij gaan zelf geen vaccinaties zetten, maar wel de mensen aanspreken en ze doorverwijzen naar de dokters.”

"Elk jaar focussen we de campagne voor griepvaccinatie op een andere doelgroep", zegt Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. "Dit jaar zijn dat de apothekers." Een belangrijke schakel, want veel Vlamingen komen zelden bij een dokter, maar wel vaak bij hun apotheek.

De meeste apothekers laten zich vaccineren, maar toch komt ook bij hen de graad niet boven 90 procent uit. Sommige apothekers denken dat ze resistent zijn door hun veelvuldig contact met patiënten. Dat is een vals gevoel van veiligheid. Als ze griep krijgen, slaat die eens zo hard toe.

Ook angst voor de prik speelt mogelijk een rol, al is dat volgens Vos binnen enkele jaren mogelijk van de baan. "Er zijn ook manieren om oraal of via een pleister te vaccineren, maar dat is nog te duur. Wellicht laat het kantelmoment waarop de techniek goedkoper wordt niet meer zo lang op zich wachten."

Vandeurzen is zelf nog niet gevaccineerd tegen griep, maar belooft het te doen samen met de Vlaamse ambtenaren. De minister brengt in herinnering dat iedereen zijn eigen staat van vaccinatie met de identiteitskaart kan opzoeken in de databank Vitalink.

Meest gelezen