Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Catalaanse politiechef Trapero moet paspoort inleveren, maar wordt niet gearresteerd

De politiecommandant van de autonome regio Catalonië heeft zijn paspoort moeten inleveren en mag Spanje niet verlaten. Twee leiders van separatistische bewegingen in de regio zijn wel opgepakt door het gerecht in Madrid.

Vanmiddag moest Josep Lluis Trapero, de chef van de Catalaanse politiedienst Los Mossos d'Esquadra (derde van links), zich samen met zijn adjuncte Teresa Laplana voor het Spaanse gerecht in Madrid komen verantwoorden voor de rellen op 20 september in Barcelona. Ze werden beschuldigd van "separatisme" omdat de Mossos onvoldoende zouden hebben gedaan om agenten van de Spaanse  centrale politie Guardia Civil te beschermen tegen Catalaanse betogers.

De aanklager had de arrestatie van Trapero en Laplana geëist, maar de rechter wou het niet zo ver drijven. Wel moeten beide politiecommandanten hun paspoort inleveren en mogen ze Spanje niet verlaten zo lang het onderzoek duurt.

Datzelfde hof heeft echter wel Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, twee leiders van grote bewegingen voor Catalaanse onafhankelijkheid, laten oppakken. Zij worden ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan het omstreden referendum over onafhankelijkheid van Catalonië op 1 oktober.

Het hof in Madrid heeft dus voor een tussenoplossing gekomen -twee arrestaties en twee vrijlatingen- maar of dat de gemoederen gaat bedaren, is verre van zeker. De Spaanse regering eist dat Catalonië ten laatste donderdag duidelijk maakt of het al dan niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, zo niet dreigt Madrid ermee om de autonomie van de regio op te schorten en zelf de controle over Catalonië over te nemen. Dat zou echter tot een escalatie en zware onlusten kunnen leiden.

Meest gelezen