Irmo Keizer

Nederland krijgt goedkopere postzegels

Nederlanders hebben voortaan de keuze als ze een brief versturen. Behalve via PostNL kan dat nu ook via uitdager Sandd, die een eigen, goedkopere postzegel uitbrengt.

Voor de eerst keer in twee eeuwen is er voor Nederlandse particulieren een alternatief voor PostNL, het vroeger staatsbedrijf PTT. Sinds 2009 is de postmarkt geliberaliseerd en mogen concurrenten ook brieven onder de 50 gram bezorgen. Maar tot nu toe konden alleen bedrijven ervoor kiezen om hun post door een concurrent van PostNL te laten bezorgen. Postbedrijven zagen er geen brood in om een netwerk voor particuliere post op te zetten. Daar komt nu verandering in.

Eigen postzegel

Wie een brief via Sandd wil versturen moet er een postzegel van Sandd op kleven. Die kost 60 cent en is een stuk goedkoper dan de postzegels van PostNL. Die kosten nu 78 cent en vanaf volgend jaar 83 cent.

Brieven met een Sandd-postzegel kan je niet in brievenbussen van PostNL gooien. Je moet hem afleveren bij een van de 2000 DHL-servicepoints. Die zijn te vinden bij krantenwinkels en tabakszaken. Erg snel zal de brief ook niet bezorgd worden, want Sandd bezorgt slechts tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag. PostNL bezorgt bij wet vijf dagen per week, van dinsdag tot en met zaterdag.

Hoe zit dat in België?

Ook de Belgische postmarkt staat open voor nieuwe postbedrijven, maar in werkelijkheid heeft Bpost nog altijd een monopoliepositie in de brievenpost. Nieuwe spelers die erkend willen worden als een universele dienstverlener, zijn immers verplicht om binnen vijf jaar het hele grondgebied te bestrijken, binnen twee jaar twee keer per week in postbedeling te voorzien en per klant uniforme tarieven te hanteren.

Maar de regering werkt aan een nieuwe postwet om de toegang tot de postmarkt te vergemakkelijken. Wellicht worden de strenge voorwaarden geschrapt. België komt daarmee tegemoet aan de bezwaren van de Europese Commissie.

TBC-Post uit Zaventem is de enige concurrent van Bpost op de brievenmarkt voor particulieren. Ook dat bedrijf heeft eigen postzegels, die te koop zijn in een 300-tal krantenwinkels. Het standaardtarief voor een brief is ietsje lager dan de zegels van Bpost. Brieven met een postzegel van TBC-Post mogen ook in de brievenbussen Bpost gegooid worden. Bpost levert ze dan af aan TBC-Post. Het Zaventemse bedrijf brengt zowat 60 procent van de brieven zelf rond, voor de rest maakt het gebruik van het netwerk van Bpost.

 

Meest gelezen