DAB+ is geboren, de nieuwe (digitale) norm voor radio

DAB+ is er, dat is digitaal naar de radio luisteren, een verbetering van de vroegere DAB. Maar geen nood, FM is nog niet verdwenen. Dat duurt nog wel even.

Vanaf vandaag zijn alle VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen (MNM Hits, Klara Continuo, VRT NWS) te beluisteren via DAB+. Daarmee zet de VRT een nieuwe stap in het digitale aanbod.

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, of digitale radio via de ether. DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt op dezelfde manier je radiotoestel binnen als FM, en het is ook gratis. Voordelen van DAB+? Een sterker signaal en dus minder storingen. Er kunnen meer zenders aangeboden worden: alle regionale uitzendingen van Radio 2 krijgen een eigen frequentie en er kan ook extra informatie meegestuurd worden met het radiosignaal (nummer van de song, de platenhoes, info over de zender...).

Luisteren via FM, dat zal nog vele jaren lukken. Maar als VRT kiezen we ook voor de digitale weg.

Els Van De Sijpe, manager radio VRT

Maar is dit nu het einde van FM, zoals in Noorwegen al het geval is? Neen, absoluut niet. "Mensen kunnen op heel veel manieren radio luisteren en de meesten doen dat vandaag via FM en ik kan hen gerust stellen, dat zal nog vele jaren lukken", weet Els Van De Sijpe, manager radio van de VRT. 

"Maar anderzijds willen de overheid en mediaminister Sven Gatz dat we als VRT de digitale weg kiezen. De overheid wil ook digitaliseren omdat ze een rijker, breder en diverser radiolandschap wil. En daarvoor is FM niet geschikt, DAB+ wel. En dat digitaliseren, dat doen we bij de VRT via alle mogelijke platformen: DAB+ dus, maar ook via apps, digitale televisie, het kan ook online, via pc of laptop. Veel manieren zijn er, FM is daarvan de belangrijkste en die zal nog jaren meegaan, geloof me vrij."

Maar toch een tip voor wie een nieuw radiotoestel wil kopen: best goed kijken of er een logo van DAB+ op staat, dan kan het toestel over enkele jaren zeker mee.

Meest gelezen