AFP or licensors

Filipijnse leger doodt twee IS-kopstukken in Marawi

Het Filipijnse leger meldt dat de twee kopstukken van de terreurgroepen die de stad Marawi sinds mei belegeren tijdens een vuurgevecht gedood zijn. Nu de strijders hun leiders verloren zijn wordt verwacht dat de stad binnenkort volledig bevrijd zal kunnen worden. Maar een laatste overgebleven leider zou die plannen wel eens kunnen dwarsbomen. 

De stad Marawi in het zuiden van de Filipijnen wordt sinds 23 mei belegerd door terreurgroepen die gelinkt zijn aan de Islamitische Staat.  Het Filipijnse leger meldt dat twee leiders van de militanten, Omarkhayam Maute en Isnilon Hapilon, gedood zijn tijdens een vuurgevecht. Daarmee zou de crisis eindelijk ten einde kunnen komen. 

Om wie gaat het?

Beide figuren hebben al heel wat op hun kerfstok. Maute was ooit lid van het Moro Islam Liberation Front (MILF), dat veel radicale afsplitsingen heeft voortgebracht. Hij en zijn broers werden geboren in Marawi en stonden er vooral bekend als bendeleiders die zich lieten betalen voor 'bescherming'. Hapilon was leider van de Abu Sayyaf-groep, die vooral berucht is omwille van hun vele gewelddadige ontvoeringen. Hij verliet de groep en betuigde trouw aan de Islamitische Staat in Syrië, die hem erkende als "emir" van de IS-troepen in de Filipijnen. Hij staat op de FBI-lijst van meest gezochte personen en er staat een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Duizenden gegijzelden en ontheemden

Bij de inval van Marawi werden de toegangswegen afgesloten en kwamen duizenden burgers in de val te zitten. Ondertussen werden al 1771 gegijzelden bevrijd, waaronder 20 eerder vandaag. Een van de gelukkigen was een twee maanden oude baby die in gevangenschap was geboren. Er zouden nu nog zo'n twintig gegijzelden in de stad overblijven samen met de families van zo'n veertig strijders. Er wordt gehoopt dat de meesten zich zich zullen overgeven nu ze hun leiders kwijt zijn.

De laatste loodjes

Maar een laatste leider die wel nog in de stad aanwezig is, Mahmud Ahmad,  zou roet in het eten kunnen strooien. De Maleisiër is net als zijn twee kompanen niet de eerste de beste. Hij leerde de kneepjes van het vak in een Afghaans Al Qaeda kamp in de late jaren '90. Daarna behaalde hij een doctoraat in religieuze studies, wat hem een job aan de universiteit van Kuala Lumpur opleverde. Toen hij in 2014 Maleisië verliet werd hij op de lijst meest gezochte personen van dat land gezet nadat hij lid werd van de Abu Sayyaf groep. Later sloot hij zich aan bij de afdeling van de Islamitische Staat in Zuid-Oost Azië en werd hij de rechterhand van Hapilon. Hij zou van het IS-hoofkwartier zelf een budget gekregen hebben voor de Marawi-belegering. Experts vrezen dat hij de nieuwe emir van de regio zou kunnen worden. 

Meest gelezen