Fiscale rechtvaardigheid van de federale regering overtuigt de Belgen niet

Een meerderheid van de Belgen vindt dat de regering-Michel onvoldoende inspanningen levert om de belastingdruk eerlijk te verdelen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Vooral de Brusselaars en de Walen zijn niet overtuigd van de fiscale maatregelen.

Levert de federale regering voldoende inspanningen om de belastingen eerlijk te verdelen onder de burgers? 55 procent van de Vlamingen vindt alvast van niet. Vooral de kiezers van Vlaams Belang, PVDA en Groen zien de fiscale rechtvaardigheid onder de huidige regering geen werkelijkheid worden.

Toch lijkt de regering-Michel de schade bij de Vlaamse kiezer te hebben kunnen inperken: in maart 2016 antwoordde nog 68 procent van de Vlamingen negatief op de vraag. Vooral de kiezers van regeringspartijen Open VLD en N-VA zijn wat bijgedraaid en vinden nu dat de belastingen eerlijker verdeeld zijn.

Ten zuiden van de taalgrens kan de federale regering op het gebied van fiscale rechtvaardigheid helemaal niet overtuigen. Bijna 70 procent van de Waalse kiezers en 65 procent van de Brusselaars vindt niet dat de fiscale maatregelen gelijk verdeeld zijn. 

Aanslagen beïnvloeden politieke voorkeur amper

Op de vraag of de aanslagen een grote invloed hebben op de politieke voorkeur van de mensen, antwoordt 61 procent van de Vlamingen "niet akkoord".  Voor een niet onbelangrijk deel van de kiezers van Vlaams Belang en N-VA hebben de aanslagen echter wel een invloed op hun politieke voorkeur.

Vormt de islam een bedreiging voor de Europese waarden en normen?

45 procent van de Vlamingen stelt dat de islam geen bedreiging vormt voor onze waarden en normen in Europa, 41 procent vindt van wel. Vooral 55-plussers en gepensioneerden zien wel degelijk een bedreiging voor de Europese waarden. Kiezers van Groen zien het minste een bedreiging in de islam.

Een meerderheid (66 procent) van de Brusselaars en Walen (64 procent) zegt dan weer zich zorgen te maken over de radicalisering bij sommige moslims. De kiezers van de PS en Ecolo maken zich het minste zorgen in die zin. 

Brusselse kiezers PS en CDH niet gewonnen voor decumul

De discussie rond politici die verschillende mandaten cumuleren staat nog steeds hoog op de agenda. Een grote meerderheid van de Waalse kiezers (70 procent) en Brusselaars (65 procent) vindt dat een politicus zijn functie van parlementslid niet mag combineren met een functie als burgemeester, schepen of OCMW-directeur. Maar opvallend: bij de Brusselse kiezers van de PS en CDH is er geen meerderheid te vinden voor zo'n decumul.

Meest gelezen