AFP or licensors

Frankrijk gaat strenger optreden tegen "illegalen"

De Franse president Emmanuel Macron wil zich sterker opstellen op vlak van immigratie. Alle "illegalen" die een misdaad begaan "zullen worden uitgezet", zei het staatshoofd die "op dat onderwerp onverzettelijk" zal zijn tijdens zijn eerste grote televisie-interview op TF1. Zonder de wet te veranderen, "zullen we strengere maatregelen nemen". "We gaan doen wat we moeten doen", aldus Macron.

Op 1 oktober stak Ahmed Hanaci twee vrouwen dood aan het station in Marseille. Later bleek dat de 29-jarige Tunesiër illegaal in het land was en twee dagen voor de mesaanval werd opgepakt en een dag later weer vrijgelaten.

Een rapport wees "ernstige tekortkomingen" uit bij de prefectuur van Auvergne-Rhône-Alpes, waardoor de prefect en de secretaris-generaal werden ontslagen.

Om een herhaling van een dergelijke situatie te vermijden, gaat Macron nu harder optreden tegen criminele illegalen. "Men is gewend aan het onvermogen om illegalen uit onze grenzen te zetten, we nemen niet alle maatregelen die genomen moeten worden, maar dat gaat veranderen", belooft Macron. "We hebben betrekkingen met landen van herkomst die niet volstaan, want zij aanvaarden de repatriëringen niet. Dus ik heb enkele weken geleden aan de minister gevraagd om bilaterale akkoorden af te sluiten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen