Videospeler inladen...

Waarom willen de Irakezen Kirkuk opnieuw veroveren?

Het Iraakse leger heeft met de hulp van sjiïtische milities de Iraakse stad Kirkuk grotendeels veroverd. Het centrale overheidsgebouw in Kirkuk, de regionale luchthaven en enkele belangrijke olie-installaties zijn vandaag in handen gevallen van het Iraakse leger. De Koerdische strijders bleken geen partij tegen de Iraakse blitzkrieg bij Kirkuk. Journalist Jens Franssen geeft meer uitleg. 

Welke strijd speelt zich vandaag op het terrein af?

Videospeler inladen...

Het Iraakse leger voerde vanmorgen een blitzkrieg uit en nam meteen belangrijke olie-installaties in. Later namen ze ook de luchthaven in handen en zopas is de Iraakse vlag gehesen op het overheidsgebouw. 

Waarom willen de Irakezen Kirkuk opnieuw veroveren?

Videospeler inladen...

Kirkuk was lang een verdeelde stad. Ze werd bestuurd door zowel de Koerden als de Irakezen. Na de opkomst van IS heroverden de Koerden de stad twee jaar geleden.

Begin deze maand veranderde de situatie drastisch. De Koerden riepen via een referendum de onafhankelijkheid uit en dat maakte de Irakezen woedend. De strijd met IS is nu zo goed als voorbij. Er zijn nu tijd en middelen genoeg om elkaar te bekampen.

Meest gelezen