Belga

Verheyen: "Budget "Het tweede gelaat" is 3,5 miljoen euro, dat is het cateringbudget van "Avatar""

"Het tweede gelaat", de nieuwste film van regisseur Jan Verheyen, is afgelopen weekend in internationale première gegaan op het Chicago International Film Festival. "Het is een genrefilm, een policier met serial killer-elementen, dat is dus zeer toegankelijk", zegt Verheyen.

"Het tweede gelaat" is de opvolger van "De zaak Alzheimer" en "Dossier K." Koen De Bouw en Werner De Smedt spelen opnieuw het speurdersduo Erik Vincke en Freddy Verstuyft. Dit weekend stelde Verheyen de film (met in de VS "Control" als titel) zelf voor in Chicago.  

Volgens Verheyen is "Control" goed onthaald in Chicago. "Film is een universele taal. Dit is een genrefilm: een policier met serial killer-elementen, dat is zeer toegankelijk." Maar waar de Amerikanen volgens Verheyen vooral van onder de indruk zijn, is van het budget en van het -beperkte- aantal draaidagen waarmee een dergelijke film gedraaid wordt. "Het budget van deze film was 3,5  miljoen euro. Dat is voor een Vlaamse film echt wel wat, maar dat is letterlijk het cateringbudget van "Avatar" of zo. De Amerikanen zijn dan geweldig onder de indruk dat je voor dat geld een film kan maken die zonder blozen naast vergelijkbare Amerikaanse genrefilms kan staan. Dat is het soort compliment waarvan je eigenlijk al had ingecalculeerd dat je het zou krijgen (lacht)."

De film zat in Chicago in de "European noir"-sectie (genrefilms uit Europa). Het Amerikaanse publiek is volgens Verheyen erg nieuwsgierig naar dat Europese werk omdat er in de VS toch nog steeds voornamelijk Amerikaanse films te zien zijn. "Wij zijn op dat vlak echt wel verwend."

"Noem man en paard"

De affaire-Weinstein blijft intussen in de VS onderwerp van gesprek. Volgens Verheyen is het uitgegroeid tot een breed maatschappelijk debat. "Het zit in de talkshows. Het gaat nu over: wat is ongepast seksueel gedrag, hoe gaat dat met machtsverhoudingen?"  

Van concrete situaties in de Vlaamse filmwereld heeft Verheyen naar eigen zeggen geen weet. Hij benadrukt ook dat het in alle sectoren wel zal voorkomen, dat mensen hun machtspositie gebruiken om seksuele gunsten te bekomen. "Dat kan niet, dat mag niet, maar om te zeggen dat dit in de Vlaamse industrie schering en inslag is, daar heb ik geen weet van. Ik kan mij geen concrete voorbeelden voor de geest halen. Als je daarover praat en dan zeker aangemoedigd door de Weinstein-affaire: noem dan man en paard, dan mag het wat mij betreft wel iets concreter worden", benadrukt Verheyen.

Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem zei zaterdag in "Alleen Elvis blijft bestaan" dat er in Vlaanderen "een soort onderhuidse actie bezig is om iets te doen". Volgens haar is er ook seksuele intimidatie in de Vlaamse filmwereld, maar ze wilde geen namen noemen. Ze benadrukte ook dat het "heel delicaat is om er iets over te zeggen".  

In Vlaanderen komt "Het tweede gelaat" op 25 oktober uit.

Meest gelezen