Belga

Kinderverzorgsters die kleuters vastplakten met tape zijn schuldig, maar krijgen geen straf

De rechtbank in Antwerpen heeft twee kinderverzorgsters schuldig bevonden nadat ze twee kleuters op ontoelaatbare manier gestraft hadden. In de naschoolse opvang hadden ze bijvoorbeeld de handen van een van de kleuters aan elkaar geplakt met tape omdat het kind lastig deed. De twee krijgen van de rechter geen straf omdat hij hun toekomst niet wil hypothekeren.

De incidenten dateren van twee jaar geleden. In de naschoolse opvang hadden twee kinderverzorgsters twee kleuters op ontoelaatbare manier gestraft. Bij het ene kind werden de handen bij elkaar geplakt omdat hij lastig deed, bij het andere kind werd zijn vinger aan zijn neus geplakt om het neuspeuteren af te leren. 

De verzorgster die de handen van de kleuter bij elkaar had getapet, ontkende alles en beweerde dat de kinderen met plakband gespeeld hadden. Ze werd door de directie op staande voet ontslagen, maar vecht die beslissing aan. De andere verzorgster gaf de feiten wel toe: ze besefte dat ze een fout gemaakt had en lichtte de directie zelf in. Ze kreeg een zware berisping en nam uiteindelijk zelf ontslag. 

"Onterende behandeling en slagen en verwondingen"

De rechtbank vond in beide gevallen bewezen dat er plakband gebruikt werd om de kinderen te straffen. "Een onaanvaardbare methode", oordeelde de rechter. De twee verzorgsters werden schuldig bevonden aan onterende behandeling en slagen en verwondingen. Om de toekomst van de beklaagden niet te hypothekeren, kregen ze een opschorting.

De ouders van een van de kleuters hadden zich burgerlijke partij gesteld en kregen 1.000 euro schadevergoeding toegekend. "Mijn cliënten hebben een dubbel gevoel bij deze uitspraak. Ze zijn blij dat de rechtbank de feiten bewezen heeft verklaard, maar hebben het moeilijk met het feit dat de beklaagde geen straf krijgt. Het gaat hier om een onterende behandeling, wat toch een gepast gevolg moet krijgen. Een van de beklaagden heeft de feiten ook altijd ontkend, maar krijgt dan toch de gunst van de opschorting", zegt advocaat Ben Crosiers. 

Meest gelezen