Videospeler inladen...

KMI: "Warm, zéér warm voor een herfstdag"

Het is zover: een recordwaarde is opgemeten bij het KMI in Ukkel, 25,7 graden Celsius. Nooit eerder was het op een 16 oktober zo warm. Het record van het jaar 1990 is verbroken.

Tussen 16 en 17 uur kon de thermometerhut in Ukkel registreren dat het een uitzonderlijke dag is, op weervlak. Sinds 11 uur vanochtend ging het kwik gestaag omhoog, vanaf 20 graden. Om 14 uur was het al 25 graden, Na 16 uur werd het zelfs 25,7 graden.

"Warm, zeker, en zelfs uitzonderlijk te noemen", zegt An Willems, medewerker van de dienst klimatologie van het KMI. Is dit dan de heetste 16 oktober uit de geschiedenis? "Ja, maar dat is op zich niet van tel. Dat betekent niets. Waar wij naar kijken is naar de decade, een tiendaagse dus. En de periode van 11 tot 20 oktober wijst tot nu toe op een recordwaarde, nooit eerder sinds de temperatuurmetingen noteerden we een reeks van dergelijke hoge temperaturen. We zijn op recordkoers, net zoals in het begin van de maand."

Meest gelezen