KU Leuven viert 500 jaar Collegium Trilingue met tentoonstelling over Erasmus

Naar aanleiding van de 500e verjaardag van het Collegium Trilingue in Leuven organiseert de KU Leuven de tentoonstelling "Erasmus' dream" over de man die het college oprichtte.

Het Collegium Trilingue of het Drietalencollege aan de Vismarkt in Leuven bestaat 500 jaar. Niemand minder dan de beroemde humanist Desiderius Erasmus heeft het destijds opgericht. Om die verjaardag te vieren komt de KU Leuven op de proppen met de tentoonstelling "Erasmus' dream" in de Universiteitsbibliotheek.

De expo loopt van 19 oktober tot en met 18 januari en brengt een bijzondere collectie van werken samen die de impact van het college op de universiteit en de stad schetst. De werken zijn afkomstig uit de eigen collectie van de Universiteitsbibliotheek en van partnerinstellingen en musea in binnen- en buitenland.

Latijn, Grieks en Hebreeuws

Aan het Collegium Trilingue vond 500 jaar geleden onderwijs plaats in het Latijn, het Grieks en het Hebreeuws. Dat was toen revolutionair omdat de katholieke kerk Grieks en Hebreeuws als ketters beschouwde. Door ze te onderwijzen, wou Eramus de oorspronkelijke bijbel beter bestuderen.

Het college trok honderden studenten van over heel Europa aan en groeide aan het begin van de 16e eeuw uit tot een internationaal gerenommeerd centrum van humanisme. Bijna iedereen die in die tijd een belangrijke positie in Europa bekleedde, had er gestudeerd.

De lessen verliepen volgend een baanbrekende onderwijsmethode. Studenten studeerden niet langer op basis van middeleeuwse commentaren, maar wel op basis van teksten van antieke grootmeesters uit de klassieke oudheid. Dat inspireerde dan weer andere wetenschappelijke disciplines.

Meest gelezen