Mogherini naar Washington om Iran-akkoord te verdedigen

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, zal begin november naar Washington reizen om er het nucleair akkoord met Iran te verdedigen dat de Amerikaanse president Donald Trump niet meer wil certifiëren.

Dat heeft ze maandag gezegd. De EU neemt zich voor de overeenkomst helemaal uit te voeren, zo herhaalden de ministers van Buitenlandse Zaken tijdens hun vergadering in Luxemburg.

Trump vroeg het Amerikaanse Congres vrijdag om opnieuw sancties mogelijk te maken tegen Iran omdat het "de geest" van het in 2015 afgesloten akkoord niet zou naleven. De internationale gemeenschap nam de voorbije dagen de verdediging van de deal op zich, zo ook de Europese buitenlandministers. Zij namen maandag een gemeenschappelijke verklaring aan waarin ze het "gezamenlijk alomvattend actieplan", zoals het nucleair akkoord voluit heet, omschrijven als "een sleutelelement" van de inspanningen om wereldwijd de proliferatie van kernwapens tegen te gaan.

Hoge vertegenwoordiger Mogherini reist volgende maand naar Washington om het akkoord te verdedigen. "We verwachten niet dat er een einde gemaakt wordt aan het akkoord", zei ze maandag. "We willen dat het door alle partners behouden, verdergezet en geïmplementeerd wordt." De EU vraagt de Amerikanen om stil te staan bij de implicaties van Trumps beslissing voor de veiligheid van de VS, zijn partners en het hele Midden-Oosten.

Verschillende buitenlandministers stelden de zaken maandag op scherp. "Als je je engagementen niet nakomt, hoe kun je Noord-Korea er dan van overtuigen rond de tafel te komen zitten", zei de Luxemburgse minister Jean Asselborn. De Duitse minister Sigmar Gabriel vreest dat de beslissing van Trump de geloofwaardigheid van gelijkaardige internationale akkoorden op het spel zet. Ook Gabriel verwees naar Noord-Korea.
   

Meest gelezen