Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Naar een coalitie met uiterst rechts in Oostenrijk?

Sebastian Kurz en zijn conservatieve ÖVP zijn de winnaars van de parlementsverkiezingen in Oostenrijk, ook de uiterst rechtse FPÖ zet een goed resultaat neer. Een coalitie tussen die twee partijen is de meest voor de hand liggende optie, wat een terugkeer van uiterst rechts in het Oostenrijkse kabinet zou betekenen.

De Oostenrijkse kiezers hebben de kaarten geschud. Officiële cijfers worden pas in de loop van vandaag gepubliceerd, maar het is nu al duidelijk.

De sociaaldemocratische SPÖ, die sinds de Tweede Wereldoorlog bijna onafgebroken aan de macht geweest is, is niet langer de grootste partij van het land. Dat is de rechts-conservatieve ÖVP geworden, met Sebastian Kurz aan het hoofd. Nog een opvallende winnaar: de uiterst rechtse FPÖ, die de derde partij van Oostenrijk wordt.

Wie stapt mee in het regeringsbad?

Met de overwinning van twee conservatieve rechtse partijen komt er dus een einde aan een decennium van sociaaldemocratische coalities. ÖVP-leider Sebastian Kurz heeft nu alle kaarten in handen om premier te worden, met zijn 31 jaar zou hij dan de jongste politieke leider in een democratie worden, meteen ook de eerste millennial aan het hoofd van een regering.

De ÖVP heeft geen absolute meerderheid, Kurz zal een andere partij mee in het regeringsbad moeten nemen. Maar welke partij zal hij dan kiezen? Kurz liet gisteren optekenen dat hij "geen enkele optie uitsluit". "Ik zal met alle partijen gesprekken voeren, ik wil partners waarmee ik een verandering kan realiseren", is de boodschap. Op basis van de cijfers is samenwerking tussen de ÖVP en de FPÖ de meest voor de hand liggende, een minderheidsregering zou ook kunnen.

FPÖ als kingmaker

In ieder geval zal de FPÖ een rol van betekenis spelen in de keuzes van Kurz. De uiterst rechtse partij als "kingmaker" dus. Voorzitter Heinz-Christian Strache blijft voorlopig wel op de vlakte: "Het is nog te vroeg om uitspraken over coalities te doen", zei hij gisteren.

Van 2000 tot 2005 maakte de FPÖ al eens deel uit van de Oostenrijkse regering, samen met de conservatieve ÖVP. De uiterst rechtse partij scheerde toen hoge toppen onder aanvoering van Jörg Haider. De regeringsdeelname van de FPÖ leidde toen tot internationale kritiek en sancties van de Europese Unie.

Meest gelezen