Meest recent

    Nederlandstalige griffiepersoneel krijgt nieuw lokaal in Brussel na 3,5 jaar wachten

    Drie en een half jaar na de ontdubbeling van de Brusselse rechtbank heeft het personeel van de Nederlandstalige correctionele griffie eindelijk een lokaal die naam waardig. Vandaag nam het haar intrek in het oude postkantoor binnen het justitiepaleis, dat de afgelopen maanden stevig werd gerenoveerd. 

    De afgelopen jaren was de correctionele griffie van de Nederlandstalige rechtbank ondergebracht in een muf en donker lokaal, dat amper kon worden verlucht. De dossiers werden bij gebrek aan ruimte ondergebracht in een voormalig toilet en de smerige ramen gaven uitzicht op een vuil, zwart dak. Dit alles tot grote onvrede van het personeel en de advocaten die er dossiers kwamen inkijken. 

    Voorzitter Nederlandstalige griffie: "Dit komt geen dag te vroeg"

    De afgelopen maanden werd het voormalige postkantoor van het justitiepaleis gerenoveerd, zodat de griffie van de Nederlandstalige rechtbank er haar intrek kon doen. "We zijn zeer tevreden met de nieuwe griffie", zegt Alfred Vanwinsen, voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg. "Dit komt geen dag te vroeg. Het heeft allemaal lang geduurd, want er was het fiat nodig van de twee bevoegde ministers, die uiteindelijk enkele honderdduizenden euro hebben vrijgemaakt voor dit project. Het resultaat mag zeker gezien worden!"

    Grote verbetering, maar...

    In het nieuwe lokaal zijn alle diensten van de griffie, die tot vorige week verspreid zaten over meerdere lokalen op meerdere verdiepingen, onder één dak. De 23 personeelsleden zijn bijzonder opgelucht dat ze eindelijk verhuisd zijn. "Enerzijds is het veel aangenamer voor hen om te werken", zegt hoofdgriffier Jan Vanvolsem. "Aan de andere kant zitten ze nu allemaal samen en moet er niet meer worden rondgelopen met zware kaften."

    Ook de advocaten zijn tevreden met de verhuis, al is er voorlopig nog één minpuntje. "Hoewel de griffie pal naast de ingang ligt, moet je door de beveiligingsmaatregelen de hele toer van het justitiepaleis doen om er te geraken, dat is wel jammer", zegt een advocate. "De ruimte om de dossiers in te kijken is wel een grote verbetering. Er is veel meer ruimte en licht."

    Het nieuwe lokaal heeft evenwel niets  te maken met de problemen met de bewijsstukken. Zowel de Franstalige als de Nederlandstalige griffie van de Brusselse rechtbank besloten vorige week om geen nieuwe bewijsstukken meer te aanvaarden. In de kelders - waar de bewijsstukken opgeslagen liggen - is de grond verzakt, is er waterschade, schimmelgroei... Lees het hele stuk hier.