Om de populairste politicus te zijn, moet je naam met een "m" beginnen

Premier Charles Michel (MR) is voor de tweede keer op rij de populairste politicus in Vlaanderen. In Wallonië staat voormalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) op plaats 1, in Brussel DéFI-voorzitter Olivier Maingain.

Een Waal aan de top in Vlaanderen

Net als bij de vorige peiling is premier Charles Michel (MR) de populairste politicus ten noorden van de taalgrens. Toch wel opvallend, want Vlamingen kunnen niet voor een Franstalig politicus stemmen.  

Al even opmerkelijk is dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) haar partijgenoot Kris Peeters en de N-VA'ers Theo Francken, Bart De Wever en Jan Jambon heeft voorbijgestoken. Ze is nu de op één na populairste, met dank aan het begin van het schooljaar en de hervormingen in het onderwijs die ze heeft doorgevoerd.

Voor de rest vinden we alleen maar politici uit de meerderheid in de top 10. SP.A-voorzitter John Crombez moet als eerste politicus uit de rangen van de oppositie tevreden zijn met de 16e plaats, net voor Wouter Van Besien en Meyrem Almaci (Groen). Kamerlid Kristof Calvo (Groen), nochtans erg zichtbaar in het politieke debat, vinden we terug op de 23e plaats. Bij Vlaams Belang blijft Filip Dewinter (27e plaats) populairder dan partijvoorzitter Tom Van Grieken (29e plaats).

Aan de kant geschoven, maar toch "numéro 1"

Dat Paul Magnette (PS) is moeten opstappen als Waals minister-president heeft er hem niet minder populair op gemaakt. Magnette heeft zich noodgedwongen teruggeplooid op het burgemeesterschap van Charleroi, maar hij blijft wel de populairste politicus van Wallonië. Hij laat zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo achter zich. Die moet genoegen nemen met de tweede plaats, hoewel hij onder de PS-stemmers nog altijd op de eerste plaats blijft staan. 

Op 3 vinden we merkwaardig genoeg de Brusselaar Olivier Maingain (DéFI) terug. Dat die zichzelf boven de politieke melée heeft verheven na de poging van CDH-voorzitter Benoît Lutgen om de PS overal buitenspel te zetten, kunnen veel Waalse kiezers blijkbaar appreciëren.

Diezelfde Lutgen vinden we pas op de 10e plaats, na onder meer minister-president Rudy Demotte (PS) van de Franse Gemeenschap, die wel op post is kunnen blijven. Kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo) vinden we terug op de 5e plaats, vóór federaal premier Charles Michel (MR), minister Didier Reynders (MR) en Waals minister-president Willy Borsus (MR).

De "ultieme francofoon" op één in Brussel

Dat het officieel tweetalige Brussel in de eeste plaats een Franstalige stad is, blijkt ook uit de politieke poppoll. Die wordt aangevoerd door Olivier Maingain (DéFI), die zich de voorbije weken staatsmansgewijs buiten het politieke gehakketak tussen CDH, PS en MR heeft gehouden.

Op plaatsen 2 en 3 vinden we federaal premier Charles Michel (MR) en minister Didier Reynders (MR) terug. Op 4, 5 en 6 staan PS-tenoren Paul Magnette, Rudy Demotte en Elio Di Rupo. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) krijgt de 8e plaats toebedeeld.

Hoewel ze is uitgeweken naar Europa, blijft oud-partijvoorzitter Joëlle Milquet (CDH) nog vrij populair bij de Brusselaar. Ze staat op de 9e plaats, vóór lokaal PS-boegbeeld Laurette Onkelinx, die binnenkort de politiek ook vaarwel zegt. 

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is telefonisch afgenomen bij 1.045 stemgerechtigde Vlamingen tussen 11 september en 5 oktober, bij 1.076 Walen tussen 11 september en 8 oktober en bij 753 Brusselaars tussen 11 september en 8 oktober. De foutmarge bedraagt 3,1 procent. 

Meest gelezen