Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Puigdemont wil tijd winnen in brief aan Rajoy

Twee uur voordat een ultimatum zou aflopen van de Spaanse regering, vraagt de Catalaanse minister-president Puigdemont aan premier Rajoy om uitstel én dialoog. Maar het blijft onduidelijk waar hij met de uitslag van het referendum naartoe wil.  De Spaanse minister van Justitie heeft de brief al ongeldig genoemd. 

"Ons voornaamste doel voor de komende twee maanden is om jullie uit te nodigen voor een dialoog" waarbij "internationale, Spaanse en Catalaanse" bemiddelaars worden toegelaten, zo staat in de brief.  Puigdemont wil zo snel mogelijk een gesprek met de Spaanse premier Rajoy én hij wil dat de "repressie" door de Spaanse ordediensten ophoudt. Ook beklemtoont Puigdemont dat het Catalaanse parlement met het betwiste referendum een "democratisch mandaat" heeft gekregen om de onafhankelijkheid uit te roepen.

Maar tegelijkertijd stelt hij dat hij het mandaat voor een periode van twee maanden wil opschorten om onderhandelingen met de Spaanse regering mogelijk te maken. Puigdemont geeft daarmee geen duidelijk ja/nee-antwoord op de vraag of hij vorige week met zijn toespraak in het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Hij had tot vandaag 10 uur de tijd gekregen om duidelijkheid te scheppen. Dan zou er een verklaring volgen van de Spaanse regering. Die verklaring is uitgesteld tot 10.30 uur. 

Spaans dreigement

Vorige week dinsdag had de Catalaanse leider eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen, prompt gevolgd door de aankondiging van een uitstel daarvan om een opening te laten voor gesprekken met de regering-Rajoy. Madrid had echter om verduidelijking gevraagd, in het kader van de procedure om artikel 155 van de grondwet in werking te zetten. Dat artikel maakt het de centrale regering mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die bepalingen van de grondwet schendt. Als Puigdemont aanstuurt op een scheiding, dan moet hij die plannen tegen donderdag opbergen, zoniet dreigt Madrid ermee de hele regio onder Spaans bestuur te plaatsen. 

Meest gelezen