Videospeler inladen...

Spaanse regering geeft Catalaanse leider Puigdemont tot donderdag tijd 

"De Catalaanse minister-president Puigdemont heeft niet geantwoord op de vraag of hij de onafhanklijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen of niet." Dat zegt de Spaanse vicepremier. "Nochtans was het niet moeilijk om gewoon 'ja' of 'nee' te zeggen." De Spaanse regering geeft Puigdemont nog tot donderdag om duidelijkheid te scheppen.

De Catalaanse minister-president Puigdemont had in een brief aan premier Rajoy beklemtoond dat hij met het betwiste referendum een "democratisch mandaat" had gekregen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Maar tegelijkertijd stelde dat hij het mandaat voor een periode van twee maanden wil opschorten om onderhandelingen met de Spaanse regering mogelijk te maken. 

Dat antwoord is niet waar de Spaanse regering om gevraagd had. Spanje wilde een duidelijk ja/nee antwoord op de vraag of Catalonië de onafhankelijkheid uitroept of niet. Als de Catalaanse regering er niet in slaagt om tegen donderdagochtend een duidelijk antwoord te formuleren, dan wordt de procedure opgestart om artikel 155 van de grondwet in werking te zetten. Dat artikel maakt het de centrale regering mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die bepalingen van de grondwet schendt. "Mr. Puigdemont heeft nog altijd de mogelijkheid om de situatie op te lossen", zegt vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría.

Dialoog

In zijn brief aan premier Rajoy vroeg de Catalaanse leider om een dialoog op te starten. Maar die oproep is volgens de Spaanse regering "ongeloofwaardig". "Puigdemont weigert zelfs met de oppositie in het Catalaanse parlement te spreken", zegt de vicepremier.

AFP or licensors

De Spaanse regering herhaalt dat het Spaanse parlement de enige geschikte plaats is voor een debat over meer autonomie voor Catalonië. Puigdemont heeft dat altijd geweigerd, omdat hij weet dat hij onvoldoende steun heeft op het nationale niveau. De Catalaanse leider wil een dialoog tussen zijn regering en de federale regering.  Hij wil zo tot een akkoord komen, dat het nationale parlement zou kunnen bekrachtigen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen