Rector van de KU Leuven neemt staatssecretaris Zuhal Demir in bescherming

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir haalde vorige week hard uit naar twee auteurs van het boek "Armoede in België". Luc Sels, rector van de KU Leuven, neemt haar een beetje in bescherming.

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) was eind vorige week boos. In haar uithaal viseerde ze Ides Nicaise (KU Leuven) en Jan Vranken (Universiteit Antwerpen), twee coauteurs van het boek "Armoede in België". Nicaise en Vranken hadden een paar dagen eerder scherpe kritiek geuit op het armoedebeleid van de regering en dus van Demir.

“Als wetenschappers schelden als politici, wil deze politica wel eens de wetenschap wegen", postte Demir op Facebook. Ze suggereerde dat de armoede-experts vooringenomen zijn en door hun banden met politieke partijen meer activisten dan academici zijn.

De onderzoekers reageerden verontwaardigd: "Dit is een uitnodiging om het boek te raadplegen, niet om de auteurs persoonlijk aan te vallen."

"Ze opteert niet voor censuur, maar gaat op de barricaden staan"

Vanmorgen waren de rectoren Luc Sels (KU Leuven) en Herman Van Goethem (UA) te gast in "De ochtend" op Radio 1. Zij zijn de bazen, zeg maar, van Ides Nicaise en Jan Vranken. Herman Van Goethem was verbaasd over de reactie van Zuhal Demir. “De persconferentie was op woensdag en op vrijdag reageert Demir op Facebook en ze zegt er nogmaals bij dat ze het nog niet gelezen heeft. Reageren zonder dossierkennis is bijzonder moeilijk en met dossierkennis bedoel ik: je hebt dat boek niet gelezen."

Zijn Leuvense collega Luc Sels treedt hem bij. Ook hij is verrast door de uitspraken van Demir, maar neemt het toch enigszins op voor de staatssecretaris. “Ik wil haar tegelijkertijd ook een klein beetje beschermen. Ik heb in het verleden, en ik heb het gelukkig niet zelf meegemaakt, te vaak gezien dat beleidsgericht onderzoek in de lade verdwijnt. Dat gebeurt hier niet. Het boek is beschikbaar. Door iedereen raadpleegbaar. Het is bekritiseerbaar."

"Maar uiteindelijk hebben we hier een minister die niet opteert voor de censuur en die zelf op de barricaden gaat staan. Duidelijk maakt dat wetenschappers ook geen vestaalse maagden zijn die vrij zijn van ideologie en ik kan dat ergens wel hebben. De toon waarop en zonder het boek gelezen te hebben, daar kan je bedenkingen bij hebben, maar ik kan ermee leven."

Meest gelezen