Videospeler inladen...

Tijdsdruk over brexit zet zowel de Britten als de Europese Unie onder druk

De Britse premier Theresa May is in Brussel voor spoedoverleg met EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De tijd dringt, want de onderhandelingen over de brexit schieten blijkbaar voor geen meter op.

Net voor haar bezoek zou premier May ook telefonisch contact gehad hebben met belangrijke Europese leiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en EU-voorzitter Donald Tusk. Vanavond dineerde ze in Brussel met EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. In een verklaring riepen May en Juncker op "om de komende maanden spoed te zetten achter de brexitonderhandelingen". Of anders: het gaat nu echt niet vooruit.

 Net tevoren had Steven Van Hecke, EU-expert van de KU Leuven, in "Terzake" gezegd dat de tijd inderdaad begint te dringen. Nadat May eind maart het artikel 50 van het EU-verdrag over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk had ondertekend, is er nauwelijks vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over wat kleine technische details na.

Niet alleen moet er binnen de twee jaar die stap een akkoord zijn, maar vrijdag zal de Europese raad van staatshoofden en regeringsleiders een standpunten moeten innemen en ook dat is een deadline, want de volgende bijeenkomst van die raad is in december en dan zijn er nog eens zo veel maanden voorbijgegaan, merkt Van Hecke op.

Druk stijgt, zowel op Europa als op premier May

De EU heeft altijd op het standpunt gestaan dat er eerst een akkoord moet zijn over de voorwaarden voor een Brits vertrek uit de EU, vooraleer er gepraat kan worden over de toekomstige relaties, lees een handelsakkoord. Het gaat dan concreet om de financiële kost voor de Britten, de kwestie over de grenzen tussen Ierland en Noord-Ierland en de toekomst van de EU-burgers in het VK en omgekeerd.

De Britse premier Theresa May staat nu openlijk onder druk van haar Conservatieve partijgenoten en zelfs van de ministers in haar regering om "iets uit de brand te slepen". Anderzijds gaan er in sommige EU-lidstaten stemmen op om het wat minder hard te spelen inzake de handelsrelaties, want onder meer België, Nederland en Denemarken hebben volgens Steven Van Hecke veel te verliezen bij een harde brexit.

Hij acht de kans dan ook groot dat er vrijdag een "Belgisch-Europese" verklaring uit de bus komt, waarbij iedereen iets naar zijn gading vindt. Zo willen de Britten een "overgangsregeling" na maart 2019 om wat tijd te winnen. Dat behoort niet tot het mandaat van EU-onderhandelaar Michel Barnier, maar de komende Europese Raad kan daar een mouw aan passen. Wat extra tijd zou dan zowel de Britten als de EU beter uitkomen.

Meest gelezen