Meer dan 30 doden bij bosbranden in gortdroog Portugal

In Portugal zijn al meer dan 30 mensen omgekomen bij verschillende bosbranden. In Spanje vielen al zeker vier doden. Duizenden mensen zijn op de vlucht voor het vuur. Gisteren en vandaag zijn meer dan 500 brandhaarden geteld. Duizenden brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

Videospeler inladen...

De aanhoudende droogte en hoge temperaturen in Portugal blijven hun tol eisen. Gisteren en vandaag zijn in het centrum en het noorden van het land 500 brandhaarden geteld. Gisteren was de ergste dag sinds begin dit jaar.

Ook vandaag zijn nog tientallen brandhaarden actief. De politie houdt er rekening mee dat sommige branden aangestoken zijn.  

Emilio Morenatti

Ongeveer 6.000 brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden. "Voor de brandweer is het heel moeilijk om het gebied te bereiken", zegt correspondent José da Silva in Portugal. "Mensen zijn ingesloten door het vuur. Niet alleen in dorpen, ook langs wegen".

Er zijn al meer dan 30 doden geteld, maar volgens Da Silva kunnen dat er veel meer zijn. "Want heel veel mensen worden vermist."

Ten noorden van de rivier Taag is de noodtoestand afgekondigd. De waarschuwing geldt voor bijna de helft van het land.

Afgelopen juni kwamen in Portugal al meer dan 60 mensen om het leven bij bosbranden. Tientallen mensen kwamen om toen ze in hun auto werden ingesloten door het vuur.

Emilio Morenatti

Ook in Spanje eisen oprukkende bosbranden hun tol. Er zijn al vier doden geteld. Twee mannen werden door de vlammen werden verrast in hun auto. Hun verkoolde lichamen werden gisteravond gevonden.

AFP or licensors

In Galicië bestrijden zowat 350 brandweerlui met de hulp van 500 militairen verschillende brandhaarden. Meerdere branden zouden bewust zijn aangestoken. Door de harde wind zijn de branden moeilijk te blussen. 

Emilio Morenatti

Het zwaarst getroffen is de regio rond Vigo. Door de rookontwikkeling moesten in de havenstad een winkelcentrum, een appartementsgebouw voor universiteitsstudenten en meerdere fabrieken, waaronder een van PSA (Peugeot, Citroën), worden ontruimd. Tussen Vigo en Barcelona lag het treinverkeer stil.

Meest gelezen