Videospeler inladen...

"Voor elke Nelson Mandela staat in de politiek een Frank Underwood klaar"

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel gaat vrijdag "Onbezongen" in première, een monoloog van Vincent Stuer waarin hij de "homo politicus" ontrafelt. In "De afspraak" vertelt hij over zijn inspiratie voor het stuk.

Waarom zijn mensen zo gek dat ze in de politiek stappen? Dat is kort door de bocht het uitgangspunt van "Onbezongen", de monoloog van Vincent Stuer die vrijdag in de KVS in première gaat en waarin hij onder meer zijn ervaringen als toespraakschrijver van voormalig Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) heeft verwerkt.

"Ik ben altijd met geschiedenis bezig geweest en ik heb veel biografieën gelezen", vertelt Stuer vanavond in "De afspraak" op Canvas. "Op een bepaald moment zag ik bij politici van nu dezelfde patronen als bij politici die 50 of 100 jaar geleden leefden. Alles in de politiek bleek al eens eerder te zijn gebeurd. Alles wat ik bijleerde, had ik ook in boeken kunnen lezen."

Net zoals je uit 5 kilo olijven 1 liter olie haalt, wil deze voorstelling de essentie uit politici halen

"Ik ben anekdotes van en over politici die voor mij herkenbaar waren beginnen te verzamelen. Na een tijdje had ik materiaal van bijna 100 politici bijeen. Net zoals je uit 5 kilo olijven 1 liter olie haalt, probeert deze voorstelling de essentie uit die 100 politici te halen."

Vooral de paradoxen in de politiek spreken Stuer aan, zowel in de opvattingen van de bevolking over politici als in het gedrag van politici zelf. "Voor elke Nelson Mandela staat in de politiek een Frank Underwood klaar", verwijst hij naar de serie "House of cards" op Netflix. "Het was mijn bedoeling veel tegenstrijdigheden in deze voorstelling te stoppen."

De publieke opinie is altijd wel op een bepaalde politicus verliefd

"Mensen zijn erg cynisch over politiek", geeft hij als voorbeeld. "In de 20 jaar dat ik in de politiek actief ben, merk ik anderzijds dat de publieke opinie altijd wel op een bepaalde politicus verliefd is: Guy Verhofstadt, Steve Stevaert, Yves Leterme, Jean-Marie Dedecker, Bart De Wever... Mensen hebben nood aan iets dat boven het cynisme staat."

Dat fenomeen heeft volgens Stuer ook een keerzijde. "Een van de meest populaire recente uitingen van authenticiteit was de toespraak die Jan Terlouw vorig jaar in "De wereld draait door" gaf", zegt hij. "Het drama van veel politici is dat ze naar echtheid op zoek zijn, terwijl dat voor een stuk tegenstrijdig is. Ze willen authentiek zijn, mensen eisen dat ook. Tegelijk is dat gevaarlijk en wordt het soms enorm afgestraft."

Meest gelezen