Videospeler inladen...

Vluchtelingen hebben het moeilijk om een betaalbare woning te vinden

Een leefloon volstaat niet om een woning op de huurmarkt te huren. Vluchtelingen komen ook niet meteen in aanmerking voor een sociale woning. Nu de gezinshereniging volop aan de gang is, wordt de behuizing vaak veel te klein.

Dit jaar hebben liefst 2344 vluchtelingen hun gezinsleden laten overkomen naar België. Maar velen onder hen komen terecht in kleine  studio’s, appartementjes, of zelfs studentenkamers. Want een aangepast huis huren, voor een gezin met bijvoorbeeld twee of drie kinderen, is voor hen onbetaalbaar.  

Met vijf in een kamer van 9m²

Weldetnsae woont met zijn vrouw en 3 kinderen, 3 jaar, 5 en 7 jaar, in een studentenkamer in Leuven. Al vijf maanden lang.
De kamer is 9m² groot, er zijn enkel een gemeenschappelijke badkamer en keuken. Zes maanden geleden kwam de familie aan, uit Eritrea. Weldetnsae begon zijn zoektocht naar een nieuwe woonst. Maar dat is frustrerend, met zijn leefloon van 1200 euro. 'Een huisbaas geeft een afspraak, vraagt of ik werk heb. Ik heb geen werk, maar een leefloon, en dan wordt het niets.'

 Ze vragen een bewijs van een inkomen.

De VZW Orbit probeert om woningen te vinden voor vluchtelingen, elke week komen er vragen binnen. 'Hun budget is 1200 euro. En de 1/3de regel is dat ze niet méér dan een derde daarvan zouden mogen spenderen aan huur. Als ze werk hebben gaat het iets vlotter. ', vertelt coördinator Nils Luyten

Het heeft gewoon te maken met het aanbod op de huurmarkt, dat is veel te laag.

Vluchtelingen hebben geen officiële instantie om hen te begeleiden naar een woonst, al doen  OCMW’s zeker hun best. Vooral vrijwilligers en burgerinitiatieven proberen hen te helpen.  

Nauwelijks sociale woningen

Ook sociale woningen zijn voorlopig geen oplossing. Het aantal niet-EU burgers,  meestal vluchtelingen, op de wachtlijst neemt serieus toe, tot 9635 aanvragen van mensen uit het Midden-Oosten en Afghanistan.

Maar sociale woningen wonen pas toegekend als iemand 3 jaar in een gemeente woont. Voor de meeste vluchtelingen is dat voorlopige onhaalbaar. Vorig jaar is slechts 471 gezinnen uit het Midden-Oosten en Afghanistan aan een sociale woning toegewezen.

Voorlopige oplossing

Voor Weldetnsae en zijn familie is er uitzicht op beterschap, vrijwilligers hebben hen geholpen. Ze hebben bemiddeld bij een huisbaas in een andere, en goedkopere stad. Vanaf november neemt de familie hun intrek in een appartement met twee slaapkamers.

Meest gelezen