usage worldwide

Vogels vertrekken massaal ondanks warme weer

Zondag heeft Natuurpunt 591.000 overvliegende trekvogels geteld in ons land via 75 bemande telposten. Dat vogels pas zouden vertrekken wanneer het koud wordt, klopt niet. Ze vertrekken als hun biologische klok zegt dat de zomer echt wel voorbij is. De omstandigheden om te vliegen, zijn met dit weer ideaal.

Zondag stonden vogeltellers van Natuurpunt massaal op post voor de tweede grote vogeltrektelling van dit najaar.  Op de eerste telling op 30 september werden er amper 27.700 trekvogels gezien. Nu was het een topdag. De soort die het meest werd gespot was de vink met 280.000 exemplaren. Op de tweede plaats was het de houtduif met meer dan 135.000 vogels en op nummer drie de spreeuw waarvan er 64.000 overvlogen.

De dieren profiteren van het ideale vliegweer.

Koen Leysen, Natuurpunt

"Dat er precies nu heel veel vogels overvliegen is niet toevallig," zegt Koen Leysen van Natuurpunt. "Ze kunnen dankzij het fraaie nazomerweer profiteren van ideale vliegomstandigheden. Zo kunnen ze met zo weinig mogelijk energieverlies zuidelijke oorden opzoeken."

De meeste vogels die vandaag overvliegen komen uit Scandinavië en zijn onderweg naar Zuid-West-Europa. Daar zitten ook soorten bij zoals de buizerd. Bij de telling zijn er zo'n 2.480 gespot. Bij onze inlandse buizerds trekken alleen de jonge vogels naar het zuiden. De Scandinavische buizerd trekt wel elk jaar naar West-Europa.

 

Trekkende vogels tellen is niet eenvoudig

Het trektellen is volgens Koen Leysen de moeilijkste discipline van het vogelkijken. "Je moet als teller de vogels snel kunnen herkennen in de lucht en je moet ook zeer goed de geluiden kennen die de vogels maken. De telposten worden dan ook bemand door teams van ervaren vogelkijkers. Ze verdelen het zwerk onder elkaar en speuren dan met verrekijkers de horizon af.  De vogels komen in groepen over en de exemplaren worden dan manueel geteld. Als de groepen te groot zijn wordt een schatting gemaakt. Wanneer de vogels dichterbij zijn worden ze met het blote oog en aan de hand van de geluiden die ze maken, herkend."

Meest gelezen