Videospeler inladen...

Zuhal Demir: "Zo spreek je niet over mensen in armoede. Ik vind dat walgelijk"

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Zuhal Demir (N-VA), reageerde vanavond in "De afspraak" op de heisa van afgelopen week naar aanleiding van haar uitspraken over het boek "Armoede in België". Ze blijft bij haar uitspraken van vorige week.

Vorige week verscheen het boek "Armoede in België" van wetenschappers Ides Nicaise (KU Leuven) en Jan Vranken (Universiteit Antwerpen). Hoewel de vorige staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Elke Sleurs (N-VA), de studie bestelde, reageerde de huidige staatssecretaris, Zuhal Demir, bitsig op sociale media. "Als wetenschappers schelden als politici, wil deze politica wel eens de wetenschap wegen", postte ze op Facebook. Daarmee verwees ze naar mogelijke vooringenomenheid  van de wetenschappers door hun banden met SP.A en PVDA.

Tijdens het weekend reageerden de wetenschappers met de uitnodiging het boek te raadplegen en niet de auteurs persoonlijk aan te vallen. In het verleden hebben ministers van alle partijen kritische bedenkingen gehad, maar het is de eerste keer dat er op de boodschapper geschoten wordt. Ze verweten de staatssecretaris een trumpiaanse manier van reageren.

Demir herhaalt kritiek op conclusie boek

In "De afspraak" herhaalde Zuhal Demir haar kritiek. Vooral de toon en het taalgebruik van de conclusie van het boek stuitten haar tegen de borst.  Er is sprake van "goede" en "slechte" mensen in armoede. Het lijkt soms meer op een strijd tegen mensen in armoede, dan op armoede­bestrijding. "Dit is voor mij geen wetenschappelijk conclusie. Zeker als die van de hand is van onder anderen professor Jan Vrancken", aldus Zuhal Demir.

Ze verwees daarbij ook nog naar uitspraken die de professor in interviews deed. Uitspraken waarbij hij zei dat deze overheid armen beschouwt als uitschot en waarbij hij bewondering toonde voor enkele politici van PVDA. De staatssecretaris vond dan ook dat ze op dat soort taalgebruik hoorde te reageren. "Het is vooral jammer voor mensen in armoede. Je spreekt op die manier niet over mensen in armoede. Ik vind het eigenlijk walgelijk dat een wetenschapper dit ook zo poneert."

Je spreekt op die manier niet over mensen in armoede. Ik vind het eigenlijk walgelijk.

Zuhal Demir

Verder zei de staatssecretaris nog dat er ook goede dingen staan in de tien hoofdstukken van het boek. Onder andere het hoofdstuk over de automatische toekenning van sociale rechten. Met die automatische toekenning van sociale rechten is ze zelf bezig en ze gaat een aantal zaken uit het hoofdstuk verder onderzoeken.

Aanpak gekleurde armoede bij leefloners

In "De afspraak" had de staatssecretaris het ook over hoe ze de hoge cijfers van gekleurde armoede bij leefloners wil aanpakken. De hoge cijfers zijn volgens Demir te wijten aan onder meer te lage scholing en het niet goed kennen van de taal. Ze wil verder inzetten op bestaande projecten bij OCMW's. Daar zetten ze in op een totaalaanpak met een intensieve, persoonlijke aanpak. "Het gaat vaak over mensen het niet alleen moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Maar ze hebben vaak ook emotionele en psychologische problemen. Dat vraagt een totaalaanpak", aldus Demir.

De staatssecretaris heeft hiervoor 12,5 miljoen euro extra vrijgemaakt. Daarnaast gaat ze de sociale minima optrekken, binnen het budgettair afgesproken kader weliswaar. En wil ze er ook voor zorgen dat de jobs die gecreëerd worden, ook bij deze mensen terechtkomen. Dat is nu nog niet altijd zo.

Tot slot zei Zuhal Demir nog dat ze tevreden zal zijn, als ze, binnen de 18 maanden die haar nog resten als staatssecretaris voor Armoedebestrijding, veel mensen die in de armoede zitten sterker en zelfredzaam kan maken, zodat ze ook werk kunnen vinden.

Meest gelezen