VRT

N-VA: "Actrices moeten kunnen getuigen over seksueel misbruik"

N-VA wil de commissie die grensoverschrijdend gedrag onderzoekt in de sport, uitbreiden naar andere domeinen. Ook actrices, leerkrachten en vrouwen uit de jeugd- en welzijnssector moeten gehoor krijgen, vindt de partij.

Sinds de vele getuigenissen van Amerikaanse actrices over het misbruik van Hollywoodproducer Harvey Weinstein klinkt ook hier de roep om vrouwen in de film- en theaterwereld aan het woord te laten over grensoverschrijdend gedrag. Vorige week lieten al enkele actrices uitschijnen dat er ook bij ons regisseurs zijn die hun handen niet kunnen thuishouden. Actrices Hilde Van Mieghem zei vorig weekend in "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas dat er ook bij ons iets broeit om het naar buiten te brengen.

N-VA gaat daar nu op in. Fractieleider voor N-VA in het Vlaams parlement Mathias Diependaele ziet een snelle oplossing. Hij wil de Vlaamse parlementaire commissie die seksueel misbruik in de sportwereld onderzoekt, uitbreiden naar andere domeinen.

"Eigenlijk waren we daar al in juni voorstander van, toen de commissie is opgericht," zegt Diependaele. "Wij dachten toen al aan cultuur, welzijn, onderwijs en jeugd." De problematiek van grensoverschrijdend gedrag bestaat ook in die domeinen. "Daarom leggen we het voorstel opnieuw op tafel."

Hoe werkt de commissie?

"De commissie moet zelf haar werking bepalen," zegt Mathias Diependaele. Actrices die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kunnen komen getuigen, al beseft Diependaele dat zoiets niet evident is. "De getuigenissen moeten misschien achter gesloten deuren gebeuren. Dat is zeker een mogelijkheid volgens mij."

Diependaele heeft zijn voorstel gisteren informeel aan het uitgebreid bureau van het Vlaams parlement gedaan. Volgende week gebeurt dat officieel en dan is het wachten op de steun van de andere partijen. "De eerste signalen die ik daarover krijg, zijn bemoedigend," zegt Diependaele. "Ik denk dat de andere partijen daarin zullen meegaan, al wil ik daar niet op vooruitlopen."

Het kan in ieder geval snel gaan. "De commissie die grensoverschrijdend gedrag onderzoekt, bestaat nu al. We moeten alleen de domeinen uitbreiden waarin ze kan werken. Daar is enkel een formele beslissing voor nodig van het uitgebreid bureau van het parlement.

Commissievoorzitster reageert positief

"De getuigenissen van actrices tonen aan dat de intimidatie en en het misbruik wijdverspreid is," zegt commissievoorzitster Katrien Schryvers (CD&V). "Daarom lijkt het me logisch dat we breder gaan kijken dan enkel de sport."

Het parlement moet beslissen of de commissie zich ook mag bezighouden met misbruik in andere domeinen. Maar Katrien Schryvers is duidelijk: "Er is een algemeen beleid nodig. Er is in alle sectoren een cultuuromslag nodig." De komende dagen zullen er gesprekken gevoerd worden, maar 1 ding is duidelijk: "Het zou niet goed zijn als er voor elke sector een aparte commissie komt. We moeten het in zijn geheel bekijken."

Getuigenissen zijn zeer welkom

"De commissieleden moeten zicht krijgen op de manier waarop de intimidatie gebeurt," legt Schryvers uit. "Als mensen met hun verhaal naar buiten willen komen, dan kan dat ons natuurlijk helpen. Overmorgen zien we bijvoorbeeld slachtoffers uit de sportwereld."

Maar het gaat niet alleen om getuigenissen van slachtoffers. "We luisteren ook naar experten en organisaties zoals Child Focus."

De hoorzittingen liggen intussen vast tot aan de herfstvakantie. "Als de werking van de commissie wordt uitgebreid, en er zijn daarna actrices of andere slachtoffers die willen getuigen, dan zijn ze vanzelfsprekend welkom."

Meest gelezen