© Zoonar/P.Marcinski - creative.belgaimage.be

"Chips-apocalyps" dreigt in Nieuw-Zeeland na mislukken aardappeloogst

Door een uitzonderlijk nat jaar is een groot deel van de aardappeloogst in Nieuw-Zeeland mislukt. Heel wat supermarkten dreigen daardoor zonder chips en andere aardappelproducten te vallen. De tekorten zouden tot na Nieuwjaar kunnen duren. De lokale media spreken over een "chips-apocalyps".

Door aanhoudende regen en twee ernstige overstromingen op zowel het Noorder- als het Zuidereiland is tussen de 20 en de 30 procent van de Nieuw-Zeelandse aardappeloogst mislukt. Volgens lokale media is vooral de bevoorrading van chips in gevaar, gevolgd door andere aardappelproducten zoals diepvriesfrieten.

Supermarktketen Pak'n'Save waarschuwde enkele dagen geleden al haar klanten door bordjes op te hangen in hun winkels: "Door een nationaal tekort aan aardappelen, kan de chipsbevoorrading in gedrang komen. Dit kan tot na Nieuwjaar duren."

Intussen zou Pak 'n' Save de bordjes wel al hebben weggehaald. "We hebben toch nog meer chips in voorraad dan gedacht", meldt een woordvoerder van de keten aan TV New Zealand. "Onze bevoorrading leek stilgevallen, maar het bleek achteraf gezien om een foute bestelling te gaan."

Er is voor alle duidelijkheid dus nog geen tekort. De supermarkten anticiperen op een tekort dat er zit aan te komen. "Veel van onze leveranciers geven aan dat ze bijna zonder aardappelen zitten", gaat het voorts. "We doen er alles aan om de impact op onze voorraden zo klein mogelijk te houden."

Nieuw-Zeeland produceert alles samen zo'n 500.000 ton aardappelen per jaar. De helft wordt versneden in frieten, amper een vijfde wordt verwerkt tot chips. Ter vergelijking: in België worden jaarlijks zo'n 3 miljoen ton aardappelen geteeld. Hoewel de eilandstaat minder dan de helft van het aantal inwoners van ons land telt, is de landmassa zo'n tien keer groter.

Meest gelezen