"Die gastdocent wou meisjes van 18 naakt laten acteren"

Het Conservatorium in Antwerpen heeft onlangs de samenwerking met een gastdocent stopgezet. Hij gaf vorige maand les aan een groepje dramastudenten. Strafbare feiten zijn er nooit gepleegd, maar de studenten houden er wel een heel onaangenaam gevoel aan over. "Hij zal hier in elk geval nooit meer les mogen geven", klinkt het bij het Conservatorium.  

De bal ging toevallig aan het rollen. Een reporter van Radio 2 interviewde vanmorgen enkele dramastudenten. Om eens te horen of zij zich laten afschrikken door al die verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de theater- en filmwereld. En toen zei een jonge student opeens dit: "Ik ken een paar studenten die in het begin van het academiejaar - tijdens een lesfestival - zijn lastiggevallen door een gastdocent die ongepaste opmerkingen maakte en constant voorstelde om naakt te acteren. Dat waren meisjes van 18 jaar en hij was een man van dik in de 40. Ik schrok daar heel hard van en de school is daar ook erg van geschrokken. Het was per slot van rekening de eerste keer dat die docent lesgaf bij ons."

Reactie Conservatorium

"We zijn inderdaad erg geschrokken", bevestigt Stefaan De Ruyck, hoofd van het Conservatorium. "Die man heeft een week met die dramastudenten gewerkt en ná die week is een studente ons komen melden dat de man erg intimiderend te werk ging. Hij vertoonde blijkbaar nogal onaangepast gedrag, de studenten vonden dat ook heel onaangenaam."

De school heeft de man dan schriftelijk laten weten dat hij niet meer welkom was. Ze hebben hem ook nog uitgenodigd voor een gesprek, maar daar is hij nooit op ingegaan. De Ruyck is opgelucht dat de studenten nooit zijn ingegaan op zijn voorstellen, zegt hij. "Voor alle duidelijkheid: er is nooit naakt geacteerd. De studenten hebben echt goed gereageerd, ze zijn vrijwel meteen naar ons gekomen en daardoor is de situatie niet uit de hand gelopen." Het Conservatorium heeft sowieso ook een procedure die meteen in gang wordt gezet als studenten wantoestanden melden. "Maar ze moeten het ons natuurlijk wél eerst komen zeggen", aldus nog De Ruyck.   

Meest gelezen