Fietser komt om het leven in Antwerpen: derde slachtoffer in 2 weken tijd

In Antwerpen is vanochtend een fietser overleden nadat hij door een auto was aangereden. De automobilist sloeg rechtsaf en had de fietser niet op tijd gezien. Het is het derde dodelijke ongeval met een fietser in twee weken in Antwerpen. 

De fietser, een man van 47, reed op de Sint-Bernardsesteenweg richting Hoboken. "Een vrouw die met haar auto in dezelfde richting reed, sloeg rechtsaf en had de fietser niet gezien", vertelt Wouter Bruyns van de Antwerpse lokale politie.

"De man is daarop hard tegen de auto gebotst en heeft zulke zware verwondingen opgelopen, dat hij ter plaatse overleden is." De familie van het slachtoffer, iemand uit de buurt, heeft steun gekregen van slachtofferhulp.

Derde dode deze maand

In Antwerpen zijn de afgelopen twee weken nog twee dodelijke ongevallen met fietsers gebeurd. Precies een week geleden overleed een 28-jarige man toen hij in het noorden van de stad met zijn fiets werd aangereden door een vrachtwagen. 

Een week eerder kwam een 27-jarige vrouw om het leven toen een vrachtwagenchauffeur haar niet gezien had, toen hij afsloeg op het kruispunt van de Simonsstraat en de Plantin en Moretuslei.

Fietsersbond verontwaardigd

In het radionieuws reageerde Stef Leroy van de Fietsersbond ontstemd op het zoveelste dodelijke ongeluk.   "Al jaren vragen wij om fietsers op kruispunten een veilige doorgang te verlenen zonder dat wagens tegelijk kunnen afslaan".

"Al jaren vragen wij om vrachtwagens te weren op momenten dat er veel scholieren en pendelaars onderweg zijn. In al die jaren is er niets gebeurd. Twintig jaar geleden hebben wij op een van de kruispunten waar de afgelopen weken een dode is gevallen al een dodewake moeten houden. Nu zullen we dat daar nog eens moeten overdoen. Dit stemt ons droef en boos."     

Het stadsbestuur beweert dat het een fietsbeleid wil voeren, maar voor ons heeft het alle geloofwaardigheid verloren

Stef Leroy, beleidsmedewerker Fietsersbond

Wat Stef Leroy vooral tegen de borst stuit, is het feit dat de meerderheid in de gemeenteraad gisteravond een voorstel heeft weggestemd dat de verkeersveiligheid moest verbeteren.

"Het voorstel omvatte net die twee maatregelen die wij al jaren bepleiten: conflictvrije kruispunten en beperkte rijtijden voor vrachtwagens. Maar de meerderheid wou er niet van weten. Het stadsbestuur beweert dat het een fietsbeleid wil voeren en van veiligheid een prioriteit wil maken. Wel, voor ons heeft het sinds gisteren alle geloofwaardigheid verloren."  

Het plan van minister Bellot

In het voorjaar heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot al te kennen gegeven dat hij fietsers (en voetgangers) op kruispunten voorrang wil geven. Lees hier hoe zijn plan eruitziet.

Meest gelezen