Anemone Valcke: "Seksisme overkomt me elke dag"

Anemone Valcke is nooit slachtoffer geweest van seksueel misbruik, maar ze vindt seksisme wel iets dat elke dag voorkomt. Dat heeft ze gezegd in De Bende van Annemie op Radio 1.

"Er is een soort van alledaags seksisme," steekt de Vlaamse actrice Anemone Valcke van wal. "Het gebeurt niet alleen bij acteurs, het gebeurt gewoon overal." Daarover zei ze vorige week in "Van Gils en Gasten" op Een: "De basis is dat een man fysiek gewoon sterker is dan een vrouw en dat hij dat niet mag misbruiken. Niet fysiek maar ook niet mentaal." Valcke spreekt van ervaring: "Het is al gebeurd dat ze met mij gevraagd hebben om samen te acteren, en dat ze dan de vieze nonkel willen spelen. Een vriendin van mij werd ooit gevraagd om eens een keer 'een goede verkrachtingsscène' te spelen."

Een diepgeworteld probleem

Regisseur Jan Verheyen betwijfelt of grensoverschrijdend gedrag in de filmwereld schering en inslag is. "Trouwens", zei hij gisteren in "De ochtend" op Radio 1, "zoiets gebeurt bij wijze van spreken ook in de financiëntoren." Ook actrice Hilde Van Mieghem trok het in "Alleen Elvis blijft bestaan" open en liet horen dat ze niet alleen door regisseurs is lastiggevallen. "Het zit  diepgeworteld in ons systeem," zegt Valcke. "Mannen en soms ook vrouwen beseffen niet waar ze mee bezig zijn. Het gebeurt in ons land vaak onder het mom van humor of cynisme."

"Mijn vrienden in de Verenigde Staten begrijpen er niks van. Ze kennen daar ook seksisme, maar dat gebeurt nooit op een zogezegd humoristische manier." Mensen zijn zich daar ook meer bewust van de zaak: "Als ik in Amerika op de trein zit, dan wordt omgeroepen om te melden wanneer je seksuele intimidatie ziet. Wanneer iemand te lang naar je kijkt, of wanneer je ongepast wordt aangeraakt, dan mag je dat melden aan de conducteur."

"Met blond alleen zal je er niet geraken"

Anemone Valcke heeft veel verhalen over ongepaste opmerkingen. Ze vertelt over een vriendin die haar railpass op de trein fout had ingevuld. "De conducteur zei: 'met blond alleen ga je er niet geraken'. Je lacht dan maar mee omdat je niet als een seut wil overkomen." Het is een subtiel probleem. "Die man bedoelt het misschien niet slecht, maar eigenlijk beledigt hij die vrouw."

Een ander voorbeeld gaat over de zus van Anemone Valcke. "Zij is manager in de bibliotheek van Gent. Soms komen er mensen naar haar toe die vragen waar de manager is. Want mijn zus ziet er mooi, blond en klein uit. Mensen begrijpen niet dat zij de manager is. Dat is toch absurd."

"Op een feest heeft een politicus mijn T-shirt eens naar boven getrokken."

Valcke heeft ook zelf slechte ervaringen gehad. "Op een feest heeft een politicus mijn T-shirt eens naar boven getrokken, opdat ik alles eens kon tonen. Ik heb die man de huid volgescholden. Die man vond dat het kon omdat iedereen dronken was. Ik vond het helemaal niet goed."

"Het overkomt me dagelijks"

Valcke heeft op Facebook haar steun betuigd aan #metoo, waar vrouwen vertellen over misbruik. "Het overkomt mij ook dagelijks," laat ze weten. Het voorstel van N-VA om actrices te laten getuigen voor een parlementaire commissie komt te laat, vindt Valke. "Ik vind het jammer dat er zoiets sensationeel als het Weinstein-schandaal moet gebeuren, voor ze hier in gang schieten. Vier jaar geleden heb ik al een voorstelling gemaakt over de problematiek, en toen was er geen belangstelling voor."

Regisseur Jan Verheyen vindt dat vrouwen man en paard moeten noemen. Dat zou het voor hem concreter maken. Anders lijkt elke man wel schuldig. "Dat is ook zo," vindt Valcke. "Of misschien niet elke man. Maar het is wel een diepgeworteld probleem waar bijna elke man én vrouw schuldig aan is. Dat moeten we nu kunnen bespreken, maar dan zonder de sensatie."

"Vrouwen moeten gewoon kunnen zeggen dat ze zich slecht voelen bij een bepaald soort gedrag van mannen. Ze moeten kunnen zeggen dat ze zich bedreigd voelen." Misschien is de tijd rijp om de voorstelling van 4 jaar geleden nog eens te hernemen.

Meest gelezen