Webwinkels verwijderen Anne Frank-halloweenkostuum na ophef

Op de sociale media is ophef ontstaan rond de verkoop van een halloweenkostuum van Holocaustslachtoffer Anne Frank. Verschillende webwinkels hebben het bewuste kostuum intussen van hun website verwijderd. 

Het verkleedpakje, bestaande uit een blauwe jas, een groene baret en een tasje, werd onder meer aangeboden op de website HalloweenCostumes.com, onder de naam "WO2 Anne Frank meisjeskostuum". "Nu kan je kind de rol van een heldin uit de Tweede Wereldoorlog spelen", stond er te lezen in de beschrijving. 

Op de sociale media stroomde de kritiek op de advertentie echter al snel binnen. "Er zijn betere manieren om Anne Frank te herdenken", twitterde Carlos Galindo-Elvira, een woordvoerder van de Anti-Defamation League, een joodse NGO. "We mogen haar nagedachtenis niet trivialiseren met zo'n kostuum", besloot hij. Anderen noemden de advertentie "absurd" en "walgelijk". 

Een woordvoerder van HalloweenCostumes.com heeft laten weten dat het kostuum inmiddels van de website is verwijderd. Volgens hem was de outfit niet bedoeld als verkleedpakje voor Halloween, maar als toneelkostuum. Het bedrijf heeft zich ook verontschuldigd bij de mensen die aanstoot genomen hebben aan het kostuum. 

Het Anne Frank-kostuum is wel nog steeds beschikbaar op Amazon en op de website fancydress.com, waar het wordt omschreven als "vluchtelingenmeisjes uit de Tweede Wereldoorlog". 

Het joodse meisje Anne Frank is bekend geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Ze werd in 1944 gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Ze overleed er kort voor het einde van de oorlog, waarschijnlijk aan vlektyfus. Haar dagboek "Het Achterhuis" is een van de meest gelezen boeken ter wereld.  

Meest gelezen