Videospeler inladen...

Belgische chirurg slaagt er voor het eerst in een hartklep te opereren via kijkoperatie

Dr Alaaddin Yilmaz heeft in Hasselt voor een wereldprimeur gezorgd. Hij kon voor het eerst een hartklep opereren via een  kijkoperatie. Een klassieke en erg ingrijpende openhartoperatie kan zo vermeden worden.

Voor betrekkelijk eenvoudige hartoperaties zoals bijvoorbeeld een bypass kan men al via de lies opereren. Maar als het om complexere operatie's gaat zoals een  hartklep vervangen, dan is tot nu toe een openhartoperatie nodig. Het borstbeen van de patiënt wordt in dat geval helemaal doorgezaagd en de borstkas wordt opengezet om aan het hart te kunnen.

Het is alsof je in je vinger hebt gesneden

Alaaddin Yilmaz, hartchirurg

Dr Yilmaz heeft nu een techniek ontwikkeld om via een laparoscopie (een kijkoperatie) zo'n ingewikkelde operatie uit te voeren. Hij heeft samen met de industrie instrumenten ontwikkeld die klein genoeg zijn om via een insnede van 2 cm diameter tussen twee ribben en twee kleinere insnedes, de hele hartoperatie te kunnen uitvoeren. Hij heeft daarvoor nu ook de nodige kennis en vaardigheden opgebouwd.  "Kleiner kunnen we niet gaan", zegt dr. Yilmaz, "want de hartklep die we moeten aanbrengen heeft ook een doorsnede van 2 cm."

Sneller herstel

De kostprijs voor deze vorm van opereren verschilt niet veel van een klassieke openhartoperatie. De technologie is wel duurder, maar de operatie is veel korter in tijdsduur en er is veel minder bloedverlies.

Het grote voordeel is dat de patiënt veel sneller herstelt na de ingreep. Na enkele dagen mogen de patiënten het ziekenhuis al verlaten. Bij de klassieke methode duurt het herstel enkele maanden en is er daarenboven kans op blijvende pijn in het borstbeen.

De nieuwe werkwijze is ook goed nieuws voor oudere patiënten. Oudere mensen zijn vaak te zwak om een openhartoperatie aan te kunnen. Met de nieuwe kijkoperatie-techniek kunnen die mensen toch geholpen worden.

Vandaag opereerde dr. Yilmaz al de vierde patiënt op deze nieuwe manier onder grote belangstelling van Australische artsen. De hele wereld is erg nieuwsgierig naar de revolutionaire techniek.

Dr Yilmaz zelf is uiteraard zeer overtuigd van zijn techniek : "Je herstelt alsof je in je vinger hebt gesneden", is één van zijn uitspraken, of nog : "openhartoperatie's zijn achterhaalde flauwekul."

Meest gelezen