Videospeler inladen...

Bezorgde Ouders over fietsdoden: “We kunnen stilaan praten over schuldig verzuim”

De werkgroep Bezorgde Ouders hebben een open brief geschreven nadat hun voorstel om conflictvrije kruispunten in te voeren, werd verworpen door de N-VA schepen van Mobiliteit Koen Kennis op de gemeenteraad in Antwerpen. De werkgroep vraagt met aandrang dat alle kruispunten conflictvrij worden gemaakt, waardoor fietsers en automobilisten elkaar niet kunnen kruisen. Na het dodelijke ongeval van vanmorgen verhogen ze de druk op de schepen. “We kunnen stilaan praten over schuldig verzuim”, schrijven ze in een open brief.

“Wij hebben een open brief geschreven omdat we verontwaardigd zijn naar aanleiding van de gemeenteraad in Antwerpen. Wij begrijpen ook niet waarom en er wordt ook geen alternatief voorgesteld door de gemeenteraad om de veiligheid in Antwerpen te garanderen”, zegt Katrien Van den Bleeken van Bezorgde Ouders aan VRT NWS.

Petitie

Deze ochtend overleed er nog een fietser nadat hij werd aangereden door een wagen die in dezelfde richting reed, maar naar rechts wilde afslaan. Het is al het derde dodelijke ongeval met een fietser deze maand. Daarom vindt de Werkgroep Bezorgde Ouders ook dat de tijd dringt. “Wij hebben een petitie opgestart om conflictvrije zones in te voeren. Op twee dagen tijd hebben al 2.600 mensen de petitie ondertekend”, zegt Van den Bleeken.

“Al drie jaar zijn wij bezig met conflictvrije kruispunten door te voeren, maar er wordt niets aan gedaan op politiek vlak. Er zijn wel een paar conflictvrije kruispunten, maar niet zoveel als we zelf zouden willen”, aldus Van den Bleeken. 

(Lees de open brief onder de foto.)

Open brief Bezorgde Ouders

Wij zijn Bezorgde ouders. 

3 jaar geleden verongelukte Ziggy Stroobants omdat hij door groen licht fietste. Vele soortgelijke ongevallen volgden in tussentijd.  Op 17 oktober zien we in Antwerpen 3 dodelijke ongevallen met fietsers en gemotoriseerd verkeer in 2 weken tijd. Hoog Tijd om verkeersveiligheid met Stip bovenaan de politieke agenda te plaatsen lijkt ons.

De Antwerpse schepen van mobiliteit Koen Kennis heeft vorige week, naar aanleiding van de 2 voorgaande dodelijke verkeersongevallen in Antwerpen in 2 weken tijd, beloofd om snel werk te maken van conflictvrije kruispunten.  Gisteren is op de Antwerpse gemeenteraad een voorstel in die zin besproken. Noem ons naïef, maar tot onze grote verbazing is dit voorstel verworpen. We kunnen stilaan praten over schuldig verzuim.

Kiezen voor conflictvrije kruispunten is niet kiezen voor of tegen auto's. Kiezen voor conflictvrije kruispunten is niet kiezen voor of tegen fietsers. Conflictvrije kruispunten zijn veiliger voor alle verkeersdeelnemers. Kiezen voor conflictvrije kruispunten is  kiezen tegen onnodige slachtoffers en voor het leven! 

Wij lanceerden afgelopen week een petitie om snel werk te maken

Meest gelezen