Videospeler inladen...

Bram heeft een beperking, maar staat in leiding bij een gewone Chiro

Het is een stralende herfstzondag in de groene en rustige Brusselse gemeente Oudergem. Tussen de parken van Woluwe en het Zoniënwoud, om de hoek bij Hertoginnedal verzamelt die dag zoals zo goed als iedere zondag er de lokale Chiro. Chiro Oudergem is een bescheiden stadschiro: een 50-tal leden en 8 leiders. Met een van die leiders is iets bijzonders aan de gang: leider Bram heeft een vorm van autisme.

“Een aantal jaar geleden kregen we een e-mail van de mama van Bram met de vraag of we het zagen zitten om een leider aan te nemen met een mentale beperking”, legt hoofdleidster Sara Van Gucht uit. “Na goed overleg met zijn ouders en binnen onze leidingsgroep hebben we besloten hem een kans te geven. Na een aantal proefzondagen viel het zo goed mee dat hij is gebleven.”

Bram is al zo goed als heel zijn leven lid van de jeugdbeweging. Hij is altijd goed opgevangen geweest door zijn lokale Chiro, maar toen hij 18 jaar werd zagen ze het niet zitten om hem ook leiding te laten worden. “Dat kwam door mijn “problematiek” van autisme”, zegt Bram. “We hebben even een gespecialiseerde jeugdbeweging voor jongeren met een beperking overwogen, maar Bram wilde heel graag in een gewone Chiro blijven”, legt zijn moeder uit. “Toevallig kwam ik bij Chiro Oudergem terecht, omdat ik op hun site las dat ze helpende handen zochten.”

Van sommige kinderen is Bram hun lievelingsleider

Medeleider Yoran Van Dyck

De jongeman staat nu al 3 jaar lang leiding bij de Speelclub, in Oudergem is dat de jongste afdeling met kinderen van het eerste tot en met derde leerjaar. Hij wordt geholpen door twee andere leiders: Dylan en Yoran. “Ik ben heel blij dat ik hier in de leiding kan staan. Het is hier echt leuk”, vertelt Bram enthousiast. “Hij heeft het gevoel dat hij leiding geeft, maar eigenlijk is hij vooral hulpleiding. Zonder veel verantwoordelijkheid”, vertelt zijn moeder verder.

“Het gaat eigenlijk heel goed samen met Bram”, zegt ook Yoran Van Dyck die samen met Bram leiding staat. “Je merkt wel dat hij geen volwaardige leider is, maar ik kan toch wel op hem rekenen.” Bram ligt ook heel goed bij de kinderen. “Van sommige kinderen is Bram hun lievelingsleider”, vertelt Yoran nog. “De meeste kinderen merken wel dat hij anders is, maar gaan er heel goed mee om”, vult Sara aan. “We vinden het ook belangrijk dat kinderen in aanraking komen met mensen met een beperking.”

We hebben voor Bram wel een aantal aanpassingen moeten doen

Hoofdleidster Sara Van Gucht

Al is het niet altijd evident om om te gaan met de beperking van Bram. “We hebben een aantal aanpassingen moeten doen”, legt Sara uit. “Het voornaamste is eigenlijk dat we altijd goed uitleggen wat de bedoeling precies is van wat we doen. Bram heeft ook veel structuur nodig, we leggen hem dan op voorhand uit wat er op de planning staat.” Met al die soms kleine bijsturingen lukt het goed met Bram. “Je ziet echt dat hij gelukkig is”, zegt zijn moeder nog. “Na de Chiro is hij zo kapot -vooral van het sociale contact- dat hij al om 19 uur in zijn bed ligt.”

Meest gelezen