Videospeler inladen...

Calvo: "Een regering met klimaatambitie behoort tot de mogelijkheden"

Groen reageert tevreden op de resultaten van de politieke peiling van de VRT, De Standaard, RTBF en La Libre. De Vlaamse groenen gaan 5 procent vooruit, de Franstalige groenen zelfs 10 procent. Fractieleider Kristof Calvo droomt al van regeringsdeelname. "Een regering met klimaatambitie behoort eindelijk tot de mogelijkheden", zegt hij in "De ochtend".

De groenen doen het goed in de peiling. Ze gaan er meer dan 5 procent op vooruit in vergelijking met de vorige verkiezingen. "Het is maar een peiling, maar het geeft wel energie", zegt Calvo in "De ochtend". "De tendens heeft zich al een tijdje ingezet." Ook aan Franstalige kant doen de groenen het goed. Ecolo gaat daar meer dan 10 procent vooruit. "Het doet deugd dat onze collega's van Ecolo doorbreken."

"Ik wil niet te vroeg victorie kraaien, maar dit sluit aan bij de signalen die we ontvangen als we op pad zijn", zegt Calvo die intussen van regeringsdeelname droomt. "Een regering met klimaatambitie behoort eindelijk tot de mogelijkheden", zegt hij. "Op dat gebied doet onze regering minder dan de minimale dienstverlening." Al geeft Calvo toe dat Energie-minister Bart Tommelein (Open VLD) stappen in de goede richting zet.

Almaci: "We geloven in hoopvol project"

Meyrem Almaci, partijvoorzitter van Groen, ziet in de peiling vooral het resultaat van dialoog en samenwerking met zusterpartij Ecolo. "De groene familie breekt door in heel België", zegt ze daarover. "We nemen nu al het voortouw in de oppositie in het federale parlement. We moeten nu een aantal uitdagingen vastgrijpen en eraan werken."

Als prioriteit noemt ze onder meer de eerlijke fiscaliteit. "Nu blijft dat al te vaak dode letter. Langs de andere kant moeten we ook inzetten op klimaat waar we keer op keer onze Europese doelstellingen missen." Almaci wil naar eigen zeggen inzetten op een "hoopvol project" tegen de polarisering. "We willen de samenleving ten goede veranderen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen