Videospeler inladen...

De Wever: "Regeringspartijen kunnen de verkiezingen winnen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er vertrouwen in dat de huidige regeringspartijen de verkiezingen van 2019 kunnen winnen. Hij ziet namelijk in de politieke barometer van VRT NWS een "opwaartse trend" voor alle regeringspartijen. Wel maakt De Wever zich zorgen over de politieke evolutie in Wallonië. 

"Mijn stelling is dat de Zweedse partijen de verkiezingen samen kunnen winnen als ze rustig blijven besturen en de vruchten van het beleid steeds duidelijker worden", aldus de voorzitter van de N-VA. Zijn partij haalt volgens de peiling van VRT NWS, RTBF, De Standaard en La Libre wel al een tijdje de magische grens van 30 procent niet meer. Maar volgens De Wever ligt die 30 procent wel "binnen handbereik".

"We zouden het liefst op die 30 procent of daarboven blijven, zowel in Antwerpen als nationaal. Dat is iets waar wij aan werken. We moeten nog een jaar besturen, waarom zou dat niet lukken? De economie leeft op, de criminaliteit daalt. We staan er niet slecht voor, ik denk dat de kiezer dat wel zal appreciëren", stelt Bart De Wever.

"Niet onlogisch dat premier Michel de populairste is in Vlaanderen"

De populairste politicus in Vlaanderen is een Waal: premier Charles Michel. Volgens Vlaams nationalist De Wever is dat niet onlogisch. "Michel doet het erg goed. Hij heeft een erg rustige natuur, ik denk dat de mensen dat waarderen."

Dat hijzelf uit de top drie gevallen is, daar ligt Bart De Wever naar eigen zeggen niet wakker van. "Ik heb jaren moeten horen dat wij een eenmanspartij waren. Nu komen we met veel figuren die poppoll binnen. Dat sterkt mij in het vertrouwen dat de N-VA kan consolideren als een grote volkspartij."

"Als Wallonië naar uiterst links wil, dan voor eigen rekening"

In Wallonië breken de groenen van Ecolo en de extreemlinkse PTB door volgens de peiling. Dat baart N-VA-voorzitter Bart De Wever naar eigen zeggen zorgen. "De toestand in Wallonië is zorgwekkender. In 2019 moeten we kijken wat daar gebeurt. Een doorbraak van communistisch links of Ecolo wat ook zeer zeer links is, dat baart me meer zorgen naar de bestuurbaarheid van dit land toe."

"Wij zijn pleitbezorgers voor het confederalisme. Als Wallonië echt naar uiterst links wil gaan, dan moeten ze alle kansen krijgen daartoe. Maar dan liefst voor eigen rekening en verantwoordelijkheid."

Videospeler inladen...

Meest gelezen