Videospeler inladen...

Welke scenario's circuleren er over de moord op de populaire Maltese blogster? 

Door wie en waarom werd de populaire Maltese blogster Daphne Caruana Galizia vermoord? Dat is nog onbekend. In haar blog heeft ze verschillende corruptieschandalen aan het licht gebracht, wat haar veel vijanden opleverde. Het lijkt er dan ook sterk op dat ze haar strijd tegen corruptie op Malta met de dood bekocht heeft. Welke scenario's circuleren er omtrent haar dood?

Daphne Caruana Galizia was vooral bekend om haar columns en blogs waarin ze vlijmscherpe kritiek gaf op de wijdverspreide corruptie in Malta.  Kort nadat ze gisteren haar huis in Bidnija had verlaten, verwoestte een krachtige explosie haar auto. De vrouw werd uit de auto geslingerd en het wrak kwam in een veld naast de weg terecht. 

Wie er achter de aanslag zit, is nog niet bekend, maar de verdachten zijn talrijk. Vijanden had Galizia immers genoeg. Ze richtte haar pijlen op heel wat verschillende doelwitten, van banken die geldwitwassing faciliteerden, tot Malta’s online gaming industrie en de maffia.

Ze leidde het Panama Papers-onderzoek in Malta en ontmaskerde zo heel wat corrupte politici. Ze beschuldigde premier Joseph Muscat en zijn vrouw ervan een offshore-bedrijf op Panama te hebben dat verdachte transacties uitvoerde met een bank in Azerbeidzjan. Het koppel ontkende alles en Muscat zei zelfs dat hij zou opstappen als hij schuldig werd bevonden. Hij organiseerde nieuwe verkiezingen, die hij makkelijk won. 

Algemene verontwaardiging

Niemand wil verdacht lijken en het regent sinds gisteren dan ook steun­betuigingen van haar voormalige vijanden. Op de bekendmaking van de dodelijke aanslag noemde premier Muscat de moord een barbaarse aanval en een aanslag op de persvrijheid. Muscat heeft de Amerikaanse federale politiedienst FBI gevraagd om te helpen bij het onderzoek van de autoriteiten op Malta. 

Ook een andere beklaagde van Galizia, de oppositieleider Adrian Delia, haastte zich om de moord te veroordelen. Galizia had hem ervan beschuldigd een bordeel te bezoeken in Duitsland tijdens een officieel bezoek. In een verklaring gisteren noemde hij het een politiek gemotiveerde moord. "Dit is geen ordinaire moord. Het is het gevolg van een ineenstortende rechtsstaat, een proces dat al jarenlang bezig is", aldus Delia.

Galizia hield zich voor niemand in. Zelfs de magistraat Scerri Herrera, die nu het onderzoek naar haar dood moet leiden, kwam ooit in haar vizier terecht. Galizia's familie eiste al een andere onderzoeker aangezien de man volgens hen geen objectief en onpartijdig onderzoek zou kunnen voeren.

Doodsbedreigingen

Galizia wist zelf ook wel dat ze met vuur speelde. Twee weken geleden waarschuwde ze de politie nog dat ze doods­bedreigingen had ontvangen. Toch zette ze haar strijd tegen corruptie onbevreesd voort.

Een halfuur voor haar dood postte ze nog een bericht over een andere corruptiezaak rond een andere politicus, Keith Schembri. Hij had de oppositieleider Simon Busuttil aangeklaagd wegens smaad nadat die laatste hem had beschuldigd van corruptie. Ze sloot haar blog af met de bijna profetische boodschap: "De oplichters zijn overal. De situatie is hopeloos." 

Vrijheid van meningsuiting

Galizia bracht niet enkel corruptiezaken aan het licht, ze was ook een grote voorvechtster van de vrijheid van meningsuiting. Die vrije meningsuiting werd de afgelopen jaren serieus beknot door te lakse wetten rond laster en smaad. Kritische journalisten worden al te vaak voor de rechter gedaagd wegens laster, een tijdrovend en duur proces. Redacteurs en journalisten leggen zichzelf dan ook liever het zwijgen op dan zich te wagen aan zo'n rechtzaak.

Ook Galizia werd zelf tientallen keren voor de rechter gedaagd wegens laster. Toni Alela vervolgde haar bijvoorbeeld omdat zij hem een clown had genoemd. Ook Adrian Delia had Galizia voor de rechter gedaagd toen ze hem ervan beschuldigd had dat hij een bordeel had bezocht tijdens een officieel bezoek in Duitsland. 

Meest gelezen