AFP or licensors

EU roept op tot dialoog tussen Koerden en Bagdad

De Europese hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Federica Mogherini heeft maandag de Iraakse premier Haider al-Abadi in een telefoongesprek opgeroepen tot een dialoog met de Koerden en het einde van het geweld in de provincie Kirkoek.  

Ze kondigde daarnaast een nieuwe civiele veiligheidsmissie aan naar Irak die de lokale overheden bij "civiele aspecten van de Iraakse nationale veiligheidsstrategie" moeten bijstaan. Mogherini uitte in het telefoongesprek met al-Abadi haar bezorgdheid en benadrukte "het belang van het vermijden van geweld en het op zoek gaan naar een dialoog om de eendracht en stabiliteit op lange termijn in Irak te behouden".

Iraakse troepen trokken maandag de provincie Kirkoek binnen en slaagden er onder meer in om de controle over te nemen van de militaire luchthaven en de zetel van de provincieraad in de gelijknamige regionale hoofdstad Kirkoek. Bagdad en Erbil ruziën al jarenlang over Kirkoek, maar sinds het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum op 25 september zijn de spanningen tussen beide fors opgelopen. De Koerden maken aanspraak op het olierijke gebied, terwijl het officieel geen deel uitmaakt van de Autonome Regio. In de zomer van 2014 namen de pershmerga's de controle over van de provincie nadat het leger er was gevlucht van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum spraken de Koerden in Noord-Irak zich met een overtuigende meerderheid uit voor onafhankelijkheid. Het resultaat van de volksraadpleging wordt door de regering in Bagdad als ongrondwettelijk bestempeld.

Meest gelezen